Skip to main content
jogtávközlés

Alapvető változások az amerikai Internet világában?

Szerző: 2010. szeptember 28.No Comments

Két új fejlemény is érdekes változásokat ígér. Az Egyesült Államok rendőri erőinek és nemzetbiztonsági szolgálatainak tisztviselői mélyreható szabályozást készítenek elő, melynek célja, hogy megteremtsék az egyre inkább az Interneten bonyolódó kommunikáció lehallgathatóságának jogi és technikai feltételeit. Az a cél, hogy minden szolgáltató (titkosított elektronikus levelezés szolgáltatója, társashálózati helyek – pl. Facebook, egyenrangú üzenetküldés – pl. Skype) műszakilag képes legyen arra, hogy a jogilag megfelelő lehallgatási utasítást teljesíteni tudja. Ennek része az üzenetek visszafejtése is.

A telefontársaságok egy 1994-es törvény értelmében már ma is kötelesek a bűnüldözési szervezetek lehallgatási igényeit kiszolgálni, de nem tudnak mit csinálni a titkosított üzenetekkel. A kommunikációs szolgáltatók pedig nem is tárgyai ennek a törvénynek. Az formálódó elképzelések szerint:

  • azoknak a kommunikációs szolgáltatásoknak, melyek titkosítják az üzeneteket, képesnek kell lenniük a visszafejtés biztosítására is;
  • azoknak a külföldi szolgáltatóknak is, melyek az Egyesült Államok területén üzleti tevékenységet végeznek, biztosítaniuk kell a lehallgatás feltételeit;
  • egyenrangú felek közötti kommunikációt biztosító szoftverek fejlesztőinek újra kell tervezniük rendszerüket a lehallgatás biztosítására.

Nagy vita várható ebben a kérdésben. A kritikusok szerint ez alapvetően változtatja meg az Internet jellegét, támadást jelent a szabadság ellen. A támogatók szerint mindössze annyi történik, hogy biztosítják a telefónia világában szokásos eljárások megvalósíthatóságát az új kommunikációs eszközök világában is.

A másik elképzelést már be is terjesztették a törvényhozásnak (bár ez önmagában még nem jelent semmit). Az a célja, hogy megteremtse a jogi feltételeket ahhoz, hogy Igazságügyi Minisztérium utasíthassa az internetszolgáltatókat, névbejegyzéssel foglalkozó cégeket a szellemi tulajdon védelmét biztosító törvények megsértésével (magyarul lopott filmek, szoftverek, számítógépes játékok terjesztése) működő webhelyekhez való hozzáférés megszüntetésére. A külföldről működő ilyen webhelyek esetében a hirdetési hálózatok, pénzügyi szolgáltatók, névkiszolgálókat működtetők, internetes szolgáltatók utasításra meg kellene, hogy szüntessék szolgáltatásaikat ezen helyek számára. Továbbá az Igazságügyi Minisztérium fenntartana egy nyilvános feketelistát azon webhelyekről, melyeket törvénysértő tevékenységgel gyanúsít, ösztönzendő az ezen szereplő webhelyek kiszolgálásának megszüntetését. Az amerikai filmipar természetszerűleg üdvözli a kezdeményezést, mások elkeseredetten támadják.

Forrás:
U.S. Tries to Make It Easier to Wiretap the Internet, Charlie Savage, New York Times, 2010. szeptember 27.
Combating Online Infringement and Counterfeits Act, Bill Summary & Status 111th Congress (2009 – 2010) S.3804
Advocacy group slams online-piracy bill as censorship, Gautham Nagesh, The Hill, 2010. szeptember 22.
Stop the Internet Blacklist!, Demand Progress, 2010. szeptember