Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai: jövőre még nem várható a feladatmegosztás átfogó átalakítása

Szerző: 2010. október 1.No Comments

„Az állam és az önkormányzatok közötti feladat- és finanszírozásmegosztást tekintve a 2011-es költségvetésben átfogó átalakítás még nem várható – erről Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt csütörtökön Debrecenben, a Városi Polgármesterek Randevúja elnevezésű rendezvényen. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára a találkozó keretében tartott közéleti fórumon közölte: a közigazgatás átalakítása során a járási szint kialakítása 2013 körül várható.

Tállai András a rendezvényen elmondta: a feladat- és hatáskörök tisztázása már megkezdődött a közigazgatási hivatalok visszaállításával és folytatódik a január elsejével megalakuló kormányhivatalokkal.

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte: bár a kétharmados parlamenti többség lehetőséget, esélyt és felelősséget jelent arra vonatkozóan, hogy ezt a kérdést rendezzék, az nem egy-két hónap alatt történik, hanem hosszabb folyamat, amelynek keretében egyeztetnek az önkormányzatokkal és a civil szférával, s közösen tisztázzák, mi az állami feladat, amit az államnak kell finanszíroznia.

Annak kapcsán, hogy az elmúlt években 300 önkormányzat 700 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, amivel eldósodott, Tállai András kérdésre válaszolva kijelentette: ma az önkormányzati rendszernek ez a legnagyobb problémája. Ugyanakkor – mint mondta – elemezni kell, hogy miért bocsátották ki a kötvényt. Van ugyanis sok olyan önkormányzat, amely a pénzt nem használta fel, hanem befektetette és így gyarapította a vagyonát… a kormány tervezi a kötvénykibocsátás jelentős megszigorítását vagy teljes eltörlését az önkormányzatok számára – jelezte.

Rétvári Bence, az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium államtitkára a találkozó keretében tartott közéleti fórumon közölte: a közigazgatás átalakítása során a járási szint kialakítása 2013 körül várható.

A megyékben az államhatalom csúcspontja januártól a kormányhivatalok élén álló kormánymegbízott, „az adott megye minisztere” lesz. „Nagyhatalmú személy, a kormány helyi képviselője” – tette hozzá.

Mint mondta, a kormányhivatal tulajdonképpen egy „kormányablak” lesz, ahol az ügyfelek 30 helyett egy helyen kezdeményezhetik ügyeit intézését. Rétvári Bence szerint azzal, hogy „összeérnek az adatok”, s nem lehet ügyeskedni a hivatalok között, 300-1200 milliárd forint spórolható meg.”

„Az államnak minden helyre el kell érnie
Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a közigazgatás már megkezdett átalakításának céljáról beszélt. E szerint az államnak minden helyre el kell érnie egyenlő feltételek mellett, illetve a legalsóbb szintekig megjelennie.
– Hétköznapi szinten a járás lehet az állam képviselője, előreláthatóan 2013-tól. 2011 januártól pedig megyei kormánymegbízottak állnak munkába, ha úgy tetszik, „főispánok”, a megye miniszterei.

Az átfogó feladatokat ellátó kormányhivatalok kapcsán az államtitkár azt mondta: a gyakorlatban az állampolgár nem 30 helyen nyújtja majd be ügyét intézésére, hanem egyetlen helyen. A mai hivatali rendszert 30 fejű sárkánynak nevezte: ennyi féle informatikai rendszer és hierarchia létezik, az adatbázisok nem találkoznak, így például valaki több helyről támogatást igényelhet miközben csak egyféle járna neki. 300-1200 milliárd forint megspórolható, ha ezt rendbe tesszük – vélekedett.”

Forrás:
Polgármesterek randevúja – Tállai: jövőre még nem várható a feladatmegosztás átfogó átalakítása, MTI/Galamus.hu, 2010. szeptember 30.
XVI. Városi Polgármesterek randevúja – Újra kell gondolni a feladatelosztást, Hajdú Online, 2010. szeptember 30.