Skip to main content
közigazgatási informatikapolitikai informatikaszakirodalom

Internet, bizalom a kormányzat iránt és állampolgári törvénytisztelet

Szerző: 2010. október 8.október 9th, 2010No Comments

A koreai szerzők tanulmánya a közigazgatás tanulmányozásával foglakozó európai szakemberek (European Group for Public Administration – EGPA IIAS) 32. éves konferenciáján hangzott el. Rövid kivonata szerint: A kormányzatba vetett bizalom csökkenése hozzájárul a politikai rosszullét érzetéhez, és nagy kihívást jelent bármely kormányzat számára. Kiindulva abból az előfeltevésből, hogy az e-kormányzat és a részvétel elektronikus módjai kívánatos fejlemények, melyeket a kormányzatok felülről kezdeményeztek, a tanulmány azokat az internetes lehetőségeket vizsgálja meg, amelyeket az állampolgárok használhatnak az alulról kiinduló részvétel és kommunikáció csatornáiként. Megvizsgálják, hogy mennyire hat az Interneten eltöltött idő a kormányzatba vetett bizalomra/állampolgári törvénytiszteletre, összevetve a hagyományos, például újságok, lehetőségek hatásával. Eredményeik azt sugallják, hogy minél több időt tölt el valaki az Interneten, annál kevésbé fog megbízni a kormányzatban, annál kevésbé lesz törvénytisztelő.

A tanulmány alapjául szolgáló felmérés során 1213 koreai állampolgárt kérdeztek meg személyesen, a kiválasztásnál ügyeltek a reprezentativitásra. A megbízhatóságot javítandó a megkérdezettek véletlenül kiválasztott 30 százalékától telefonon ismét megkérdezték ugyanazokat a kérdéseket.

Forrás:
Internet, Trust in Government and Citizen Compliance, Tobin Im, Wonhyuk Cho, Greg Porumbescu, Jungho Park, Hyunkook Lee, 2010. augusztus 30. (pdf)