Skip to main content
közigazgatás: magyar

KIM: a jó állam megteremtése a cél

Szerző: 2010. október 25.No Comments

„A kormány kiemelt célja a közigazgatási rendszer átalakítása, egy hatékonyabb, koordináltabb, olcsóbb, legfőképp ügyfélközpontú területi közigazgatás létrehozása – közölte Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló törvényjavaslat általános vitájában kedden, a parlamentben.

A kormányhivatalok egységes, önálló költségvetési szervként működnek majd, vezetésében három szint lesz: a hivatal egészét a kormánymegbízott, a főigazgató pedig a hivatal szervezetét vezeti, az igazgató pedig a főigazgató általános helyettese lesz.

A kormánymegbízottat a miniszterelnök nevezi ki, menti fel, az egyéb munkáltató jogokat pedig a közigazgatási és igazságügyi miniszter gyakorolja – közölte.

Szabó Erika kiemelte: a fővárosi és megyei kormányhivatalok egyik alapvető feladata, hogy gondoskodjanak a kormányfeladatok területi végrehajtásáról.

A törvényjavaslat célja ezek mellett, hogy javítsa a területi államigazgatási tevékenység hatékonyságát, megbecsültségét – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Kiemelte: módosul a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény is.
Az eljárási kódex módosítása előnyös lesz az ügyfelek számára – közölte Szabó Erika.

Ezek közül kiemelte a kormányhivatalok keretei között kialakítandó integrált ügyfélszolgálati irodát; 2011. január 1-jétől az ügyfelek a „kormányablakokban”, mint integrált ügyfélszolgálatokon, intézheti az ügyeket. Ezek kezdetben 29 helyszínen kezdik meg működésüket – mondta, hozzátéve, hogy 2013-ig pedig megvalósul az egyablakos ügyintézés.

A törvényjavaslat jelentős eleme, hogy a hatósági eljárásoknál a munkanapok helyett visszatér a határidők naptári, 30 napos határidőben való számításához – emelte még ki Szabó Erika.”

Forrás:
KIM: a jó állam megteremtése a cél, Hírextra, 2010. október 12.