Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

E-közigazgatás: ugye, nem csak a nevek változnak?

Szerző: 2010. október 27.november 2nd, 2010No Comments

„A Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány utolsó egy-két évét leszámítva Magyarországon sohasem volt egy kézben a kormányzati informatika, a minisztériumok önállóan gazdálkodtak ilyen tárgyú beruházásaikkal. Igazi koncentráció az új kormány színre lépésével sem következett (még) be.

Amíg a fejlesztés csak hazai forrásokra támaszkodott, nem is változott meg a helyzet. A változást az Európai Unió által finanszírozott projektek megjelenése hozta, illetve hozhatta volna. Jóllehet Baja Ferenc kormánybiztosként felügyelte a kormányzati infokommunikáció területét, a kétpólusúság megmaradt, mert egyrészt ott volt a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Elektronikuskormányzat-központ, másrészt a fejlesztésekért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Ki kicsoda, és mit felügyel?
A jelenlegi e-közigazgatási kormányzati felelősség ismét kétfelé oszlik. Az egyik oldalon értelemszerűen ott áll a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, államtitkárként Nyitrai Zsolt fogja össze az ilyen irányú tevékenységeket. Nyitrai Zsolt két helyettese közül az egyik a korábban a Magyar Telekom (Matáv) szabályozási igazgatójaként hosszú éveket eltöltő, majd a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál főigazgatói posztot viselő Vasváriné Menyhárt Éva, a másik pedig a VPOP-tól érkezett Vályi Nagy Vilmos. Kettejük között értelemszerűen a szabályozás marad az előbbinél (legfeljebb a Nemzeti Digitális Közmű valamilyen folytatásával kiegészülve), míg az esetleges nagyobb kormányzati informatikai projektek az utóbbi kezében futnak össze.

Szervezeti kiépítését tekintve jóval erőteljesebbnek látszik a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A minisztériumban Gál András Levente államtitkárságához tartozik ugyanis az erős jogosítványokkal bíró KEKKH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala – elnök: Ignácz István), valamint a volt magyar telekomos pénzügyi igazgató, Pásztory Tamás irányította Kopint-Datorg. Utóbbinál ráadásul a vezérigazgató-helyettesi pozíciót is egy sokat tapasztalt szakember, Oláh István tölti be. Tekler Vilmos az E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságot vezeti a minisztériumon belül. A helyzetet bonyolítja, hogy a KEKKH feldarabolásáról is folynak találgatások, mondván, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium szeretné magához vonni többek között a személyi igazolványok kibocsátását, ez pedig informatikai háttér nélkül aligha kivitelezhető.

Egyelőre nem látszik, hogy kihez tartozik a terület, zajlanak az egyeztetések. Egyes hírek szerint a körvonalazódó megállapodások értelmében a stratégiai irányítás lenne a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumé (hiszen itt zajlik majd a közigazgatási reform megalapozása és végrehajtása), a végrehajtás pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumé, ám a pontos határok még nem ismerhetők. És ennek ellentmondani látszanak a jelenlegi szervezetbeli erőviszonyok is.

Nem véletlen, hogy nemrégiben az IVSZ által szervezett hagyományos MENTA találkozón mindkét oldal igen hangsúlyosan képviseltette magát. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége aktívan részt vesz a kormányzat készülő infokommunikációs stratégiájának kialakításában – erősítette meg előadásában mind a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár, Vasváriné Menyhárt Éva, mind pedig Vályi Nagy Vilmos, a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár. Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a közigazgatás reformjának fő irányait ismertette a szakemberek előtt; ebben a korszerű informatikai alkalmazásoknak is kulcsszerepük lesz.”

Forrás:
E-közigazgatás: ugye, nem csak a nevek változnak?, W.J., digibiz.hu, 2010. október 26.