Skip to main content
informatikaközigazgatási informatikatávközlés

Elkészült a nyárra ígért Fehér Könyv

Szerző: 2010. október 28.No Comments

“Bár a kormányzati IKT stratégiát továbbra sem fogadták el, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportja, közösen a Nyitrai Zsolt vezette infokommunikációs államtitkársággal elkészült a nyár végére ígért, az előző kormányzat mulasztásait feltáró Fehér Könyvvel. Letölthető az internetről is.

„Hibák, mulasztások, rossz gyakorlatok – elszalasztott lehetőségek. A károkozás nyolc esztendeje a magyar infokommunikációs szektorban” címmel jelent meg a 2002 és 2010 közötti kormányok infokommunikációs hibáit bemutatni szándékozó kiadvány, ismertebb nevén a Fehér Könyv. A Fidesz oldaláról letölthető a 247 oldalas PDF kiadvány, mely jelentős részben épít a témáról már elérhető korábbi újságcikkekre és ÁSZ vizsgálatokra.
A Fehér Könyv bevezetője szerint „az MSZP-SZDSZ irányítása idején elindult ugyan számos informatikai beruházás az államigazgatás és a társadalom meghatározott területein, születtek pályázati kiírások, melyek az infokommunikációs beruházásokat támogatták, de mindez látható és kiszámítható ágazati és kormányzati infokommunikációs stratégia és jövőkép nélkül, sokszor vaktában, a kezdetben támogatott kezdeményezések hirtelen elhagyásával történt. A Kovács Kálmán – Baja Ferenc – Kóka János trió fémjelezte korszak tettei és cselekedetei sok esetben idejétmúltak, öncélúak voltak, így háttérbe szorították a megoldandó feladatokat, a fejlesztendő szolgáltatásokat, a társadalmi hasznosságot”.”

Forrás:
Elkészült a nyárra ígért Fehér Könyv, Szalay Dániel, Computerworld, 2010. október 26.
Lásd még:
Botránykrónikának szánták, de csak szöveggyűjtemény lett a Fehér PDF, Mozsik Tibor, Bitport, 2010, október 25.
Semmitmondó a kormányzati IT-ről szóló fideszes jelentés, Dajkó Pál, IT café, 2010. október 26.