Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatávközlés

Nyilvános a kormány digitális stratégiája

Szerző: 2010. október 28.november 1st, 2010No Comments

„Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár az Internet Hungary 2010 konferencián bejelentette a kormány digitális stratégiáját, pontosabban annak vitairatát. Bárki hozzáfűzheti a véleményét a következő három hétben, a végleges változat november végére készül el.

Megjelent a kormány digitális stratégiája, és nagyjából kiderült, hogy milyen fejlesztések várhatók a következő három évben. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium informatikai államtitkára ismertette a dokumentumot, amely valójában még nem készült el. Három héten át várják a kritikákat, és azok figyelembe vételével készül el a végleges verzió, valamikor november végére.

Nyitrai elismerte, hogy a ciklus elejére ígérték a stratégiát és csúszásban vannak, de hozzátette, tisztán akartak látni, hogy pontos meghatározzák a célokat. Emellett túl kellett lépni az ország határain, mert az Uniónak is vannak elvárásai.”

„Kormányzati szinten szétzüllesztett állapotok, pazarlás jellemezte az informatikai területeket – legalábbis ezt tapasztalta az Orbán kormányzat miután átvette az irányítást, s emellett azt is látta a kabinet, hogy informatikai célokra a vártnál lényegesen kevesebb uniós forrás áll rendelkezésre – mondta Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője kedden a siófoki Internet Hungary konferencián. A kormányzat tehát nagyságrendileg mással szembesült ahhoz képes, mint amire számított, ezért csúszik az informatikai stratégia megszületése, bár annak egy változata már elkészült.

A stratégia egyébként csak akkor ér valamit, ha ahhoz megfelelő forrást is rendelnek – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy ez pedig a 2011-es büdzsében jelenhet meg, illetve az új Széchenyi terv keretében az uniós források átrendeződésével. Fellegi a távközlési szektort is sújtó válság adó kapcsán kialakult piaci étkedések miatt kiemelte, hogy azt három éven keresztül vetik ki és nem tovább, ezt a törvény garantálja.”

Forrás:
Nyilvános a kormány digitális stratégiája, Index.hu, Tóth Balázs, 2010. október 26.
Bajban van a kormányzati informatika, SG.hu, 2010. október 26.
A Digitális Magyarország Program társadalmi vitája, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2010. október 26.