Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatikatávközlés

Infokommunikációs örökség és kormányzati feladatok

Szerző: 2010. október 29.No Comments


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg az Internet Hungary 2010 konferenciát 2010. október 26-án, Siófokon.

Fellegi Tamás az elmúlt két kormányzati ciklus talán legsúlyosabb mulasztásaiként, hibáiként az állami informatika korábbi egységességének felszámolását, a kapcsolódó feladatok előnytelen feltételek mellett történt tömeges kiszervezését, az értelmetlen közbeszerzésekre, rossz konstrukciójú kkv-pályázatokra és összehangolatlan önkormányzati fejlesztésekre elszórt közpénzeket emelte ki. A miniszter szerint az infokommunikáció területén különösen látványosan érvényesült az egész előző időszakra érvényes megállapítás – a magánérdek, az üzleti érdek az állami döntéseknél, intézkedéseknél itt is számos esetben írta felül, előzte meg a közérdeket.

A miniszter beszédében a nemzeti adatvagyon védelmét, a nemzetbiztonsági kockázatok felszámolását, a kiszervezett állami feladatok visszaemelését, a pénzügyi kiszolgáltatottság megszüntetését és az informatikai beszerzéseket eluraló korrupció teljes visszaszorítását említette a legsürgetőbb kormányzati feladatok között.

Fellegi Tamás elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hosszú távú infokommunikációs stratégiájának szakmai anyaga első olvasatban elkészült, jelenleg a részletes prioritások, akciótervek és finanszírozási háttér kidolgozása zajlik. A véglegesítést megelőzően a tárca a dokumentum széles körű társadalmi és elektronikus megvitatását tervezi.

A miniszter kitért a Magyarország soros uniós elnöksége alatt várható közösségi feladatokra is. Az információs és kommunikációs technológiák versenyképességet erősítő alkalmazásával foglalkozó Digitális Menetrend elsőként készült el az „Európa 2020” stratégia hét kiemelt kezdeményezése közül.

Éves eredményeiről Digitális Eredményösszesítő készül, az előrehaladást Digitális Közgyűlés értékeli majd, ezek előkészületei a magyar elnökségi időszakra esnek. Magyarország a hálózati és informatikai biztonságról, illetve a Kritikus Információs Infrastruktúrák Védelméről egy-egy infokommunikációs miniszteri konferencia megrendezését tervezi 2011 első felében.”

Forrás:
Infokommunikációs örökség és kormányzati feladatok, tranzitonline.eu, 2010. október 27.