Skip to main content
egészségügygazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Digitális Magyarország: stratégiaváltás

Szerző: 2010. november 12.november 15th, 2010No Comments

„Csütörtökön az Informatika a Társadalomért Egyesület és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervezésében tartottak konferenciát Balatonfüreden, ahol a szaktárcán kívül a kormány több tagja is előadást tartott

Az IT café is hírt adott a néhány hete megjelent Digitális Magyarország – 2010-2014 vitairatról, amely Fellegi szerint még nem a végleges stratégia, várhatóan november végére fog összeállni a programot és forrásokat is megjelenítő informatikai stratégia, s innentől ez lesz a kormány lépéseit a ciklus végéig meghatározó tényleges menetrend. Jelenleg a szakmai vélemények összegzése folyik, és a megfelelő források programokhoz történő hozzárendelése (célok és források összehangolása) is megtörténik néhány héten belül. Az Új Széchenyi Tervet, melyet harmonizálnak az infokommunikációs stratégiával, jövő év januárjában szeretné a kormány elindítani, s ez is nyilvános stratégia lesz, sok-sok IKT-elemmel körítve.

A miniszter a konferencián azt is elárulta, hogy a stratégiaalkotással késésben vannak, mert egész más helyzettel szembesültek, mint amire előzetesen számítottak. Sokáig tartott a futó programok vizsgálata, beleértve az uniós nagyprojekteket is. Több hónap kellett ahhoz, hogy átnézzék és eldöntsék, melyek a folytatható fejlesztések, hogyan lehet eredményesen megvalósítani a már elkezdett programokban a projektcélokat, milyen irányokat tud támogatni a mostani kormány.

A digitális megújulás időszaka a stratégia elfogadása után jöhet, ez a szolgáltatási infrastruktúra oldalán lesz érzékelhető. Átfogó, strukturális közigazgatási reformot fognak elindítani rövidesen, amihez kapcsolódik majd egy közigazgatási informatikai program is, itt két minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és az NFM fogja összehangolni az elképzeléseket. Konszolidálni akarják a teljes közigazgatási informatikát, beleértve a szervezeteket, a hálózatokat és az alkalmazásokat is.

Az infokommunikációs államtitkár kiemelte még a feladatok közül az e-Health rendszereket és az e-TAJ vagy az állampolgári kártya bevezetését. Már egyeztették az elképzeléseket más tárcákkal is, például az egészségügyi államtitkársággal az egészségügyi kártya bevezetéséről.”

Forrás:
Digitális Magyarország: stratégiaváltás, IT café, 2010. november 11.