Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Vállalati információkezelő programok

Szerző: 2010. november 25.november 29th, 2010One Comment

„A kormányzati átalakítás eszközeinek életciklusa 2010” című jelentés ismertetésének következő része a kialakuló, most megerősödő szolgáltatási irányzatok bemutatásával folytatódik.

Vállalati információkezelő programok

A vállalati információkezelés (Enterprise information management (EIM) azt az integratív szakterületet jelenti, melynek célja az információvagyon szervezeti és műszaki határokon átnyúló strukturálása, leírása és irányítása a jobb hatékonyság, az átláthatóság támogatása és az üzleti tevékenység jobb megértése érdekében. A vállalati információkezelési programok (kezdeményezések) a szakterület ismereteinek formalizált megvalósításai a vállalatok által. Ezek a vállalati információkezelés lényeges alkatrészeinek minden fontosabb vonatkozását tartalmazzák – különösen a megfogalmazott alapdokumentumot, a költségvetést, információs infrastruktúrát, az irányítási folyamatokat, az erőforrástervet és alapvető mérőszámokat. Az elveket, modelleket és követelményeket a szervezet vállalati információs architektúrájának keretében fogalmazzák meg.

A közigazgatásban, az üzleti világ területeihez hasonlóan a vállalati információkezelési programok a korai alkalmazás szakaszában vannak. Bár tipikusan az informatikai részleg vezeti ezeket a kezdeményezéseket a szervezeteken belül, de a szervezetek más részlegei is kezdik érdekeltségüket kifejezni. Mivel ezt a szakaszt a felfedezés, megtapasztalás szakaszának tekinthetjük, ezért a Gartner által kifejlesztett értékelési eszközök különösen hasznosak lehetnek, ha valaki tájékozódási pontokat keres az értékeléshez.

A cikk folytatása a feliratkozott előfizetőknek kiküldött hírlevélben olvasható.

Forrás:
Hype Cycle for Government Transformation, 2010, Steve Bittinger, Andrea Di Maio, Gartner
A kutatással felmerülő további kérdéseivel forduljon a Gartner magyarországi képviseletéhez: Gémesi Rita
A sorozat előző része:
Most kialakuló e-kormányzati szolgáltatások a Gartner életciklus-modell alapján

One Comment