Skip to main content
közigazgatási informatika

A nyílt kormányzat információs stratégiái: Milyen kihívások és lehetőségek vannak a kormányzati átláthatóságból származó közösségi haszon elérése területén?

Szerző: 2010. november 26.november 29th, 2010No Comments

A nyílt kormányzatot támogató információ-alapú stratégiák számos lehetőséget kínálnak arra, hogy a kormányzati információ közhasználatával társadalmi és gazdasági haszon keletkezzen. A nyilvánosság és a politika elvárásai nagyok, de adott a kihívás, hogy számos, a kormányzaton kívüli felhasználó számára hogyan lesznek használatra alkalmasak a kormányzattól származó adatok. Kutatások szerint, amelyek tárgya a telekkönyvi információ közhasználatának vizsgálata volt, a kormányzati információ közhasználata belülről fakadóan bonyolult. Ugyanakkor az információtudomány, a vezetési információs rendszerek és az e-kormányzat területéről származó kutatási eredmények segítenek megérteni a tényleges információhasználattal kapcsolatos alapvető kérdéseket. A tanulmány gyakorlati ajánlásokat fogalmaz meg az információ-alapú, nyílt kormányzati stratégiák, valamint a további kutatás számára.

Forrás:
Information Strategies for Open Government: Challenges and Prospects for Deriving Public Value from Government Transparency, Sharon S. Dawes and Natalie Helbig
Electronic Government: Lecture Notes in Computer Science, M.A. Wimmer et al. (Eds.): , EGOV 2010, LNCS 6228,