Skip to main content
gazdaság

A tudásra és az innovációra kell építeni

Szerző: 2010. december 2.No Comments

„Tovább kell erősíteni a Regionális Egyetemi Tudásközpontok szerepét, mert hitelesek a külvilág előtt, ezért jóval könnyebben tudják hazánkba vonzani a külföldi tőkét, mint az ismeretlen vállalkozások.
Több tízmilliárd forint állami támogatással alakultak meg az elmúlt években a Regionális Egyetemi Tudásközpontok a Pázmány Péter-program keretében. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatainak célja az volt, hogy olyan szakterületi és regionális vonzáscentrumok jöjjenek létre, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési, valamint technológiai innovációs tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek a gazdasági szférával, s ösztönzőleg hatnak a régiók technológiai és gazdasági fejlődésére. A tudásközpontok vezetői egy tegnapi konferencián összegezték tevékenységüket a Parlamentben.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a konferencia elején jelezte: a kormány kitörési pontként kezeli a kutatás-fejlesztést és az innovációt, s ez hazánk januártól esedékes uniós elnökségének idején is hangsúlyt kap. Közölte, a cél az, hogy létrejöjjön egy közép-európai ipari innovációs mag, hazánk részvételével. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár szerint hazánknak egy szűk évtizeden belül Közép-Európa legversenyképesebb államává kell válnia. Ehhez a magas hozzáadott értékű munkán át vezet az út, a magyar gazdaság ugyanis nem alkalmas a tömegtermelésre.

Forrás:
A tudásra és az innovációra kell építeni, Kiss Gergely, Magyar Hírlap, 2010. december 1.