Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Az IVSZ vámszabadterületet csinálna az adatközpontokból

Szerző: 2010. december 3.december 6th, 2010No Comments

„Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége együttműködést vár a kormányzattól, és sürgeti a szervezet iparági stratégiai tanácsadó szerepének kialakítását. A szervezet az adatközponti és adatlogisztikai beruházásokban látja az iparágfejlesztés új területeit.

Kiemelt feladatok
Az IVSZ fontosnak tartja a kockázati tőke bevonását az iparág fejlesztésébe…Az IVSZ hosszú távú célja ezen a területen, hogy a kkv-k számára hozzáférést teremtsen a finanszírozási forrásokhoz, és saját fejlesztési terveihez illeszkedve javítsa a növekedés feltételeit.
A szervezet a távközlési iparágban kiemelt feladatnak tartja az új tartalmi szabályozás megalkotását, különös tekintettel a szerzői jogi kérdésekre. Megoldást vár a frekvenciadíjak, a spektrumgazdálkodás és a digitális átállás problémáira, illetve lépéseket javasol az internethasználat lakossági terjesztésére és a generációs szakadék csökkentésére. Az IVSZ az elektronikai szektor érdekében a beszállítói ipar fejlesztését szorgalmazza, ezen kívül felhívta a figyelmet a mérnökképzés és az azt megelőző természettudományos oktatás megerősítésének fontosságára.

Az IVSZ szerint az adatközpontok az IT szolgáltatások meghatározó színterévé váltak: az informatikai rendszerekkel szemben támasztott elvárásokat a vállalatok csak igen költségesen biztosíthatják saját megoldásokkal. Európában az adatközpontok terén jelenleg a kereslet dominál, a növekedés pedig várhatóan még évekig jelentős lesz. Nyugat-Európában az adatközponti fejlesztések gátja lehet az EU által is elfogadott Kiotói Egyezmény. Mivel az adatközpontok sok energiát fogyasztanak, kiszolgálásuk igen nehézkes a kvótákat maximálisan kihasználó országok részéről. Magyarország ezt a helyzetet úgy fordíthatná a javára, hogy a kvóták értékesítése helyett támogatja a nagy energiafogyasztók letelepedését.”

Forrás:
Az IVSZ vámszabadterületet csinálna az adatközpontokból, Bitport, 2010. december 3.