Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Kormányzati felhő

Szerző: 2010. december 3.No Comments

Informatikai felhőről akkor beszélünk (a Gartner meghatározása szerint), amikor szolgáltatásként, Internet-alapú műszaki megoldások segítségével, méretezhető és rugalmas informatikai megoldásokat nyújtanak külső felhasználóknak. A közösségi felhő olyan használatra utal, ahol a lehetséges résztvevők száma korlátozott . A közösség szervező elve változatos lehet, de a közösség tagjai hasonló biztonsági, adatvédelmi stb. követelmények alapján tevékenykednek. A kormányzati felhő olyan közösségi felhő, ahol a tagok kormányzati szervezetek. Számos típusa lehet a kormányzati felhőnek az irányítás/birtoklás formája szerint. Lehet központosított, közösen használt, és lehet kiszervezett. Lehet kiszervezés alapján működtetni a központosított és közösen használt modellt is, de a szolgáltatás tényleges nyújtójának (amelyikkel a felhasználói szervezetek szolgáltatásnyújtási szerződést kötnek) ebben az esetben kormányzati szervezetnek kell lennie. Más területek közösségi felhőitől eltérően a kormányzati felhők eredetüket tekintve a közös szolgáltatási központokkal kapcsolatos többéves megállapodásokból származnak.

A kormányzati felhő elképzelése nagyon gyorsan megfogalmazódott, amint a kormányzati szervezetek elkezdték vizsgálni ezt az új jelenséget, sőt ezek a közösségi felhő első példái. Mivel a kormányzati munka sajátosságai miatt ellenőrzés alatt kell tartani az adatok tárolásának helyét, valamint különös követelmények vannak a biztonság, megbízhatóság stb. tekintetében is, ezért a nyilvános felhők alkalmazhatatlanok, kivéve a teljesen nyilvános információk és a társashálózati részvétel eseteit.

Vannak kormányzatok, például Szingapúr, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, melyek a kormányzati felhőre olyan eszközként tekintenek, amely meggyorsítja a költséges infrastruktúra összevonását és virtualizációját, valamint azt remélik, hogy segítségével a létező közös szolgáltatási központok (az infrastruktúra, a szervezeti folyamatokat támogató szoftverek, a horizontális alkalmazások, mint például az irodai szoftverek, területén) a szabványosítás nagyobb szintjét érhetik el. Az Egyesült Államok néhány tagállama is közösségi felhőn alakuló stratégiát fejleszt.

A cikk folytatása a feliratkozott előfizetőknek kiküldött hírlevélben olvasható.

Forrás:
Hype Cycle for Government Transformation, 2010, Steve Bittinger, Andrea Di Maio, Gartner
A kutatással felmerülő további kérdéseivel forduljon a Gartner magyarországi képviseletéhez: Gémesi Rita

A sorozat előző része:
Vállalati információkezelő programok