Skip to main content
közigazgatási informatika

Kormányzati adatok

Szerző: 2010. december 9.december 13th, 2010No Comments

„Aktivisták, civil szervezetek egyre nagyobb nyitottság felé tolják az Európai Uniót és a kormányokat. A fókusz a nagy érdeklődést kiváltó egyedi dokumentumok, szerződések publikálásától az általános, adatbázisba rendezett, tömeges információ lehívhatósága irányába mozdult el. A kormányzati transzparenciáért folytatott küzdelemnek fontos hősei a titkosság és titkosítás ellen küzdő aktivisták. (Közben kitört a Wikileaks botrány, és ismét a titkosított egyedi információk tartják izgalomban a közvéleményt. Az átlátható állam eszméje pedig elbulvárosodik.) Az én szememben legalább ennyire fontosak azok, akik a statisztikai, földrajzi és egyéb adatforrásokhoz kövezik ki az utat. Itt van például a Farmsubsidy.org, honnan megtudhatjuk, hogy az utóbbi években Európában kiosztott évi 55 milliárd eurónyi mezőgazdasági támogatásból kiknek mennyi jutott Magyarországon és miért. Vagy itt van egy washingtoni pilot, ami megmutatja, hogy a város egyes utcáiban milyen közszolgáltatások érhetők el, milyen a lakosság összetétele és az egyes típusokból átlagosan mennyi bűncselekményt követnek el. A végtelenségig lehetne sorolni a jó példákat. A közös mindben, hogy nem az adatgazdák bíbelődnek ezzel a feladattal.

Még kevésbé tűnik izgalmasnak azok munkája, akik adatbázisok összekapcsolását végzik, vagy adatokat tisztítanak. Pedig a használható és a használhatatlan adatbázis között nem csupán annyi a különbség, mint a szép és a csúnya kézírás között. A tiszta adatbázis az, amit ténylegesen használni lehet. Minél jobb minőségű, annál egyszerűbb az adatelemzéssel nem foglalkozó laikusok számára is, hogy saját kérdéseikre találjanak válaszokat az adatbázisból. A tiszta adatbázisok szemantikus kapcsolatokba rendezhető hálózata maga a paradicsom. Az összekapcsolás lehetőségével soha nem látott távlatok nyílnak meg. Olyanok, amire az adatgyűjtés eredeti megrendelője nem is gondolhatott. Tim Berners-Lee, akit az világháló feltalálójának szokás tartani, most éppen az adatháló (Linked Data) koncepcióját próbálja elterjeszteni.

A konferencia foglalkozott az állami adatbázisok felszabadításának elvi és gyakorlati kérdéseivel. A profi és amatőr felhasználók számára gyártott alkalmazások kialakításával. A kormányzati az üzleti és a civil szereplők együttműködésének lehetőségeivel. Az adatok érvényességének és megbízhatóságának kérdéseivel. Azzal, hogyan bontsuk le a jogi korlátokat az újrahasznosítás előtt.”

Forrás:
Kormányzati adatok, Kitzinger Dávid, Kitzinger blog, 2010. december 7.