Skip to main content
informatika

Platformszolgáltatóvá válik a SalesForce.com

Szerző: 2010. december 9.No Comments

„A szoftverszolgáltatások irányából a platformszolgáltatás felé nyit a SalesForce.com, a jövőre induló Database.com egy adatbázis a felhőben, amelynek technológiai alapjai az Oracle Database-en nyugszanak. A Database.com elindulása lényegében azt jelenti, hogy a SalesForce.com alatt működő relációs adatbázist önálló szolgáltatásként is elérhetővé teszi a vállalat, az árazás felhasználószám, rekord és tranzakciószám alapján történik.

„A cloud adatbázisok hatalmas piaci lehetőséget rejtenek, ezek teszik lehetővé a kezdettől fogva a felhőbe tervezett, mobil és közösségi vállalati alkalmazások megszületését”

Nem érdemes egyelőre arra számítani, hogy a helyben telepített Oracle adatbázisok felhasználói tömegesen vinnék az adataikat a felhőbe, mondta a Dreamforce rendezvényen Tim Campos, a Facebook műszaki vezetője. Sok vállalat fél a felhőbe vinni az adatait a veszélyektől tartva, bizonyos iparágakban pedig a jogi környezet teszi ezt lehetetlenné. Maga a Facebook is helyben üzemeltetett Oracle adatbázisokat használ, mondta el Campos. A Database.com egyébként ISO 27001, SAS 70 Type II és SysTrust biztonsági tanúsítványokkal rendelkezik.

A SalesForce.om-féle cloud adatbázis ugyanakkor jó szolgálatot tehet fejlesztéskor, teszteléskor, illetve új típusú, kimondottan mobil eszközökre, például okostelefonokra és tabletekre tervezett vállalati alkalmazások alapjaként. A fejlesztőknek nem szükséges egy helyi adatbázis telepítésével, frissítésével, mentésével foglalkozni. A Gartner szerint idén 68,3 milliárd dollár lesz a cloud-szolgáltatások globális piaca, 2014-re ez 148,8 milliárd dollárra fog emelkedni.”

Forrás:
Platformszolgáltatóvá válik a SalesForce.com, Bodnár Ádám, HWSW.hu, 2010. december 09.