Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az integritás szerepe a korrupció elleni küzdelemben – konferencia

Szerző: 2010. december 13.One Comment

A rendezvényen dr. Sántha György, osztályvezető bemutatta az ÁSZ „Korrupciós kockázatok feltérképezése – integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése” elnevezésű európai uniós kiemelt projektjét, mely a Holland Számvevőszékkel együtt 2008-ban sikerrel befejezett intézmények közötti szakmai együttműködés eredményein alapul. …
A korrupció elleni küzdelemben figyelemre méltó értékközpontú szervezeti működést, az ún. integritás megközelítést, valamint a holland közszférában közel másfél évtized alatt létrehozott integritás menedzsment rendszert az ÁSZ egy 2007 és 2008 közötti megvalósított európai uniós twinning projekt keretében ismerte meg. Az integritás ennek értelmében intézményi szinten értékek melletti elköteleződést, ezekhez mérten következetes és fedhetetlen szervezeti működést – etikus munkakörnyezetet, tiszta és átlátható belső folyamatokat – jelent.

Az ÁSZ a korrupció megfékezése érdekében egy Hollandiában kifejlesztett kockázatértékelési módszertan hazai adaptálásával kívánja felmérni a hazai közszféra korrupciós kockázati jellemzőit. A felmérés során az ÁSZ 2011 februárjától kezdődően hét éven keresztül évente mintegy 4200 előre kiválasztott költségvetési szerv közreműködésével végez országos adatfelvételeket. A felmérés során alkalmazandó, mintegy 150 kérdést tartalmazó kérdőívet az ÁSZ novemberben 200 intézmény bevonásával sikeresen tesztelte. Az alkalmazott módszer lényege, hogy elektronikusan kitölthető adatlapok automatizált feldolgozásával az ÁSZ minden egyes adatszolgáltató vonatkozásában elkészíti az adott költségvetési szerv korrupciós veszélyeztetettségi profilját, egyúttal összeveti ezt a szervezet belső kontroll jellemzőivel. Az így kiszámított értékek (0-10 pont között) „korrupciós kockázati index” elnevezéssel egy erre a célra kifejlesztett térinformatikai rendszer segítségével az ún. „korrupciós kockázati térképen” is megjelenítődnek. Itt az érdeklődők egy nyilvános internetes felületen ágazatok, területi szintek és intézménytípusok szerinti összehasonlításokat is végezhetnek – az első adatfelvétel lezárását követően előreláthatólag 2011 májusától.

Az országos adatfelvételeket támogató internetes rendszer – „Integritás Portál” néven – az „integritas.asz.hu” címen lesz elérhető 2011. január elejétől. Az ÁSZ emellett az érdeklődők megfelelő tájékoztatása, valamint az integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése érdekében 2011. január elejétől kezdődően „Integritás Infovonal” elnevezéssel telefonos központot is működtet.
Forrás:
Az integritás szerepe a korrupció elleni küzdelemben, Állami Számvevőszék, 2010. december 9.
Integritás Projekt (A korrupciómentes közigazgatásért), az előadások letölthető anyagai