A nemzeti adatvagyonról szóló törvény mely adatkezelőkre vonatkozik?

„A nemzeti adatvagyonba a közfeladatot ellátó szervek által kezelt közérdekű adatok, személyes adatok és közérdekből nyilvános adatok összessége tartozik.

A törvény határozza meg azon nyilvántartások körét, amelyek kezeléséhez csak államigazgatási szerv vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdálkodó szervezet nyújthat segítséget.

Fontos, hogy ezek jelenleg is állami adatkezelések, csak külső informatikai vállalkozások vesznek részt az üzemeltetésben. A magán adatkezelők magánadatbázisait az új törvény nem vonja állami kezelésbe.

Néhány adatkezelés, amelyet már csak az állam végezhet: egységes szociális nyilvántartás, lakcímnyilvántartás, földhasználati nyilvántartás, állami térképek, nyugdíj- és egészségbiztosítási nyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás, útiokmány-nyilvántartás, szabálysértési nyilvántartás, adónyilvántartás, céginformáció, egyéni vállalkozók nyilvántartása.”

Forrás:
A nemzeti adatvagyonról szóló törvény mely adatkezelőkre vonatkozik?, Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő blogja, 2010. december 15.

A bejegyzés kategóriája: jog, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.