Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Egy év múlva megkezdheti működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Szerző: 2010. december 19.január 2nd, 2011No Comments

„Egy év múlva, 2012. január 1-jén kezdheti meg működését a felsőfokú közszolgálati szakemberképzés bázisintézménye, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely egy egyetem, egy főiskola és egy egyetemi kar egyesülésével jön létre – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. Az erről szóló törvényjavaslat február végéig elkészül. A három intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara.
A rendelkezés szerint a kabinet a honvédelmi és katonai felsőoktatást végző Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a rendvédelmi és rendészeti felsőoktatást képviselő Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemtől különváló, a közigazgatási felsőoktatást alaptevékenységként folytató Közigazgatás-tudományi Kar egyesülésével – a három intézmény hagyományainak megőrzése mellett, a szorosabb oktatási és kutatási együttműködés, valamint a hatékonyabb működtetés érdekében – rendeli el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozását.

Indoklásképpen azt írják, hogy a közszolgálaton belül a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományában a hivatástudat és a szakértelem erősítése összehangolt és tervezett utánpótlásképzést tesz szükségessé, továbbá a pályaelhagyás helyett a társadalom számára hatékony munkavégzés biztosítására és a nyugdíjazás utáni életszakaszra a közszolgálati pályaorientációt támogató továbbképzési rendszert kell működtetni, ezért a közszolgálati felsőfokú szakemberképzést egységes intézményi alapokra kívánják helyezni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyesülő intézmények jogutódjaként 2012. január 1-jén kezdené meg működését, a jogelőd intézmények pedig az új egyetem önálló egyetemi karaiként működnének.

A kormány arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, a belügyminisztert, a honvédelmi minisztert, a nemzeti erőforrás minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy készítsenek megvalósíthatósági hatástanulmányt az átalakulással kapcsolatban, és ez alapján 2011. február 28-ig terjesszenek törvényjavaslatot a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapításáról.

A kabinet arra is felhívja az érintett minisztereket, hogy az említett intézmények átalakulási folyamatának tapasztalataira is építve, 2011. június 30-ig terjesszék a kormány elé a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos fenntartói jogokra, finanszírozásra, az egyetem irányítására, szervezetére és működésére, valamint az oktatók és a hallgatók jogállására vonatkozó speciális szabályozás tervezetét.

A közszolgálati egyetem fenntartói jogait a közigazgatási és igazságügyi miniszter, a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter fenntartói megállapodásán alapuló közös fenntartói testület gyakorolja. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyetem előkészítésének 2011. évi költségeit, továbbá a 2012. évi költségvetési támogatását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetési fejezetében biztosítja. Mindemellett a fenntartó miniszterek a külügyminiszterrel együttműködve megvizsgálják majd a közszolgálaton belül a diplomáciai szolgálatra felkészítő, magas színvonalú képzések intézményi hátterének lehetőségeit is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem keretei között.”

Forrás:
Egy év múlva megkezdheti működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, MTI, 2010. december 16.
Lásd még:
Magyar Közlöny, 190. szám, 2010. december 15. (pdf)