Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kormányablakok

Szerző: 2010. december 23.No Comments

„2011. január 3-án háromszáz, sikeres vizsgát tett ügyintéző kezdi meg munkáját a megnyíló 29 kormányablakban. A leendő ügyfélszolgálati munkatársakat mintegy 2000 pályázó közül választották ki. Ismereteik elmélyítését 20 képzési napból álló felkészítés szolgálta, tudásukról pedig elméleti és gyakorlati vizsga keretében adtak számot. A kormányablakok indulásakor elsődleges szempont a professzionális, segítőkész, ügyfélközpontú ügyintézés, az ügyeiket intéző állampolgárok legmagasabb színvonalú kiszolgálása.

A kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálatai, azaz a kormányablakok létrehozásával a kormány célja, hogy az állampolgárok számára kiemelt színvonalú közigazgatási szolgáltatást nyújtson. Ezért azon ügyintézők kiválasztása és megfelelő felkészítése, akik a Kormányablakok ügyfélszolgálati irodáiban fognak dolgozni, kiemelten fontos.

Az ügyfélszolgálati munkatársak kiválasztási folyamata 2010 októberében kezdődött. A meghirdetett álláshelyekre körülbelül 2000 pályázat érkezett, akik közül mintegy 330 fő kezdhette meg a képzéseket.
A kormányablakokban végzett munka hatékonyságának növelése érdekében közigazgatási és ügyfélszolgálati tapasztalattal már rendelkező munkatársakat, valamint közigazgatási tapasztalattal még nem rendelkező, többségében jogász vagy igazgatásszervező végzettségű pályázókat egyaránt kiválasztott a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK). A jelentkezők 75%-a rendelkezik közigazgatási tapasztalattal és csak 25%-uk számít a közigazgatás szempontjából pályakezdőnek.

A 2010. november-december folyamán lezajló képzések szakmai-módszertani koordinálását a KSZK végezte, együttműködve a területi szakigazgatási szervekkel és a fővárosi, megyei közigazgatási hivatalokkal. A kifejlesztett tananyagok, az oktatásban alkalmazott módszertan, továbbá a közreműködő közigazgatási szervek között kialakult együttműködés megfelelő alapot nyújt a képzéshez.

Az oktatás súlypontját, igazodva az ügyfélszolgálati munkatársak ellátandó feladataihoz az ügyfélszolgálati készség- és képességfejlesztő tréning a kormányablakokban ellátandó szolgáltatások elméleti és gyakorlati oktatása valamint az egységes közszolgálati etikai alapelvek megismertetése jelentette.

A kormányablakok indulásakor elsődleges szempont a professzionális, segítőkész, ügyfélközpontú ügyintézés, az ügyeiket intéző állampolgárok legmagasabb színvonalú kiszolgálása.

A képzéseken szerzett ismeretekről a leendő kormánytisztviselők decemberben vizsgán adtak számot. A vizsga keretében komplex gyakorlati feladatmegoldásra is sor került, mely során egy életszerű szituációt modelleztek: egy konkrét gyakorlati kérdést kellett megoldaniuk a leendő ügyintézőknek különböző szakrendszerek használatával.”

Forrás:
Kormányablakok, OrientPress, 2010. december 22.