Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kormányablak Hódmezővásárhelyen

Szerző: 2011. január 6.január 10th, 2011No Comments

„2013-ra fejeződik be az államigazgatás bürokratikus rendszerének átalakítása. Az országban eddig megnyílt 29 kormányzati ügyfélszolgálati iroda egyelőre még nem teljes körűen látja el az államigazgatási feladatokat, tanácsot és útbaigazítást azonban minden esetben adnak. Három év múlva a legtöbb településen lesz kirendeltsége a kormányhivatalnak, Vásárhelyen legalább 20-30 kormányablakkal kell majd számolni.

Vásárhelyen egyelőre két kormányablak várja az ügyfeleket a Polgármesteri Hivatal földszint 18-as irodájában. 2013-ra – amikorra az államigazgatási feladatokat ellátó hivatalok teljes integrációja befejeződik – már 20-30 hasonló ügyintézési ablak fogadja majd a lakosságot a város több pontján. A cél, hogy a megyében jelenleg 1100 munkavállalót tömörítő tizennégy különböző szervezet beolvadjon a kormányhivatalba, s ezáltal egységes és racionális működés valósuljon meg.

– Egy olcsóbb és hatékonyabb, szerethető államigazgatást szeretnénk kialakítani a következő három évben. Ennek első lépcsőjeként Csongrád megyében Vásárhelyen és Szegeden nyílt január 3-án kormányablak – tájékoztatott B. Nagy László, a megyei kormányhivatal vezetője.

A lakosság azt tapasztalhatja majd, hogy valamennyi ügyét egyetlen hivatalnál el tudja intézni, a lakóhelyén. Vásárhelyen eddig körülbelül ötvenen keresték fel a kormányablakokat, s a legtöbben azt a változást üdvözölték, hogy a Magyar Államkincstár helyi kirendeltségének hiányában nem kell Szegedre utazni, hogy a Családi pótlék, az Anyasági támogatás, a Gyermekgondozási Kedvezményt (Gyes), vagy akár a Gyermeknevelési támogatást (Gyet) elintézzék. Mindemellett persze számos egyéb ügyet el lehet már most is intézni a kormányablakoknál.

– Lehet ügyfélkaput nyitni, földhivatali dokumentumokat lekérni, illetve lakossági ügyintézéssel kapcsolatban tanácsadási és útbaigazítási feladatokat is ellátnak a kormányablakok – tette hozzá B. Nagy László.

A feladatkör hónapról hónapra bővül, valamennyi államigazgatási ügyet 2013 végére tudja majd a lakosság a kormányablakoknál intézni.”

Forrás:
B. Nagy László: szerethető államigazgatás, helyben, 2011. január 5., szerda, Hódmezővásárhely.hu, 2010. január