Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kamarai biztos irányítja az agrárkamarákat

Szerző: 2011. január 6.január 10th, 2011No Comments

„Agrárkamarai biztosnak nevezte ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Dr. Zöld Sándor mérnök-közgazdászt, akinek a többi között feladta lesz az agrárkamarai törvény előkészítése, a társadalmi vita lefolytatása, továbbá a kamarai alapszabály tervezetének összeállítása és a vagyonjogi jogutódlás tisztaságának biztosítása.
Szándékaink szerint az új agrárkamara kiterjesztené tagságát az agrár- és élelmiszergazdaság valamint a vidékfejlesztés gazdasági szereplőinek legszélesebb körére, mindamellett jól működő szolgáltatásaival vonzani fogja a gazdákat az agrárkamarában történő aktív részvételre. A tervek szerint a tagság alanyi jogon jár – hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter.

A Kormány célul tűzte ki, hogy önálló törvényt alkot az agrárkamarai rendszerről. Egy jól működő agrár-önkormányzati rendszer hatékonyan segítheti a magyar gazdák tájékozódását a hazai és európai uniós pályázati feltételek, a földügyi és adózási kérdések, jogszabályok rengetegében, továbbá segítséget nyújthat a szakoktatás területén.

Az agrárkamarai biztos kirendeléséről szóló törvény értelmében az Országgyűlés úgy döntött, hogy az új agrárkamarai rendszer felállásáig, a szervezési munka irányítására agrárkamarai biztost nevez ki. Az agrárkamarai biztos kinevezésével a Vidékfejlesztési Minisztérium célja szervezetileg és vagyonjogilag olyan helyzetet teremteni, hogy az új törvény alapján felálló Magyar Vidékfejlesztési, Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara és a megyei és fővárosi agrárkamarák a jövőben igazi köztestületként működhessenek, és munkájukat a tagsággal és a választmánnyal 2011 közepén megkezdhessék.”

Forrás:
Kamarai biztos irányítja az agrárkamarákat, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2011. január 3.