Skip to main content
távközlés

Csigatempóval a gyorsítósávon

Szerző: 2011. január 10.No Comments

„Magyarországon egyelőre igen kevés háztartásban érhetők el az optikai hálózatok, pedig a fejlesztések nemcsak a telekommunikációs cégeket, hanem az egész gazdaságot felpörgetnék.
Lassan elmúlik az az idő, amikor a magyar távközlési infrastruktúrát még modernnek lehetett nevezni. A szolgáltatók (Invitel, Magyar Telekom) ugyan fejlesztik az optikai hálózatukat, s az utóbbi két-három évben komoly beruházásokat hajtottak végre, sokkal gyorsabb, adott esetben a kormány által is támogatott fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy ne maradjunk le a technológiai versenyben. Ma Magyarországon egy százalék alatt van azon háztartások aránya, amelyekbe eljut a legmodernebb, egyben a legnagyobb sebességű hálózati elérést biztosító optikai hálózat.

A szakszövetség tapasztalatai szerint az elterjedéshez szükség van a kormányzat, a távközlési szolgáltatók, az ingatlanfejlesztők és -üzemeltetők együttműködésére is. Utóbbiak azért fontosak, mert a gyors hálózat két módon juthat el a polgárokhoz: az optikát vagy közvetlenül az otthonokba viszik el, vagy az épületig, s azon belül az egyes háztartások helyi hálózat segítségével érhetik el.”

Forrás:
Csigatempóval a gyorsítósávon, Varga G. Gábor, Népszabadság, 2011. január 10.