Skip to main content
közigazgatási informatika

Ez a stratégia elvileg négy évre szól

Szerző: 2011. január 10.No Comments

„Mindig hiányoltam a stratégiákban a hazai kkv-k támogatását. Ez most itt expliciten is megjelenik, amikor egyrészt vállalja, pl. hogy „összehozza a KKV-kat és a globális cégeket az innovációs együttműködés feltételeinek megteremtése során”, vagy „Törekedni kell a feladat olyan részekre bontására, amely lehetőleg a KKV-szektornak is lehetőséget biztosít a bekapcsolódásra”. (Azért még meg kell várni a 2010. évi CLVII. a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényhez tartozó kormányrendeletet, hogy jobban értelmezhessük a törvényt).

Ebben az a jó hír, hogy a stratégia piacot kíván teremteni a kkv-knak és nem pályázati támogatást. A tapasztalat ugyanis az, hogy a pályázatban megvalósuló fejlesztések még koránt sem jelentenek piaci részesedést.

Ez – gondolom – várhatóan a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) feladata lesz, aki a központi, ágazat független, illetve az operatív programokból
finanszírozott kormányzati informatikai beruházások fejlesztésének lebonyolítását, a támogatási szerződések megkötését, továbbá a kiemelt fejlesztések átvételét végezné.

Ennél az intézménynél már maguknak a projekteknek a hagyományos értelemben vett menedzselése sem lesz könnyű feladat, hiszen csak az általam ismert EKOP-os projektek száma meghaladja az ötvenet (értékük a 100 millió és a 2.5 milliárd Ft között változik). Gondolom, hogy a következő két évben legalább ilyen nagyságrendben lesznek újabb projektek és ezzel már a KIFÜ-nek kellene foglalkoznia.

Nem egyszerű a feladatok koherens módon történő „darabolása”, de még nehezebb az elkészült részek integrálása és beillesztése az intézményi környezetbe. Ezekhez bizony komoly szakmai felkészültség kell mind a KIFÜ-nél, mind pedig a befogadó intézményeknél. Kérdés, mennyi időre lesz szükség ennek a folyamatnak az üzemszerű beindítására. …
Egy konszolidált intézményrendszer működőképes kialakítása az államigazgatásban, a fejlesztések és az üzemeltetés megfelelő centralizálása, tapasztalatom szerint inkább 5 – 8 éves feladat, mint négy. Nehezíti a helyzetet a meglevő rendszerek működőképes fenntartása egy állandóan változó jogi környezetben, bár a stratégia célul tűzi ki a jogszabályok és a végrehajtásukhoz szükséges informatikai rendszerek megvalósíthatóságának összehangolását, amiben a gyakorlat eddig mást mutatott”

Forrás:
Ez a stratégia elvileg négy évre szól, Futó Iván, IT Business, 2011. január 10.