Skip to main content
közigazgatás: magyar

Precíz és emberséges munka a cél

Szerző: 2011. január 11.No Comments

„A közigazgatás középszintű átalakítása mögött – utalt a motivációs háttérre dr. Vinnai Győző – a precíz, pontos és barátságos, jól működő, szolgáltató állam megszervezése és megjelenítése áll. A megyei kormányhivatal közvetlen apparátusát a törzshivatal adja, amely a közigazgatási hivatal bázisából alakult át, s komoly ellenőrzési (önkormányzatok illetve kisebbségi önkormányzatok fölötti törvényességi felügyelet) és hatósági, valamint funkcionális (humánpolitika, pénzügyi adminisztráció, informatika, jogi képviselet) feladatokat lát el.

Etikai alapelvek

– Az összes állományi létszám az integrált szervezetben közel 1700 ember, ezen belül a törzshivatalban mintegy 70 munkatárs dolgozik. A közigazgatásban bejelentett létszámcsökkentés a kormányhivatalt sem kerüli el, de a 4-5 százalékos leépítés nem jelent elbocsátási hullámot, ez megoldható a természetes kiáramlással (nyugdíjazások, határozott munkaidejű szerződések lejárása, üres státuszba felvételi stop). A költségvetésünket február 28-ig kell megalkotnunk, de a feladatok elvégzése nem kerülhet többe, sőt, hosszú távon megtakarítást kell elérni – erősíti meg az egyik elvárást a kormánymegbízott.

Az egységesített működéstől remélhető a párhuzamosságok felszámolása, a szervezetek közötti jobb, hatékonyabb működés. Az államigazgatással szemben támasztott további követelmény a korszerűség, az ügyek pontos intézése, no és a szemléletváltás is, hiszen ebben a szektorban senki nem felejtheti el: az adófizetők pénzéből kapja a munkabérét, s az ügyintézés mindig az adófizető polgárok érdekeit szolgálja. Emberközpontú, humánus, szolgáltatáson van a hangsúly: eredményesen és emberségesen kell az ügyeket intézni, mert minden magyar állampolgárt megillet a tisztességes eljárás és a normák mindkét oldalról. Ezt tükrözi a kormányhivatalokban kifüggesztett Etikai alapelvek listája – zárta az interjút dr. Vinnai Győző, aki szerint a kormánymegbízott személyének kiválasztásnál a közélet világában jártas, az önkormányzati és politikai tapasztalatokkal rendelkező embert kerestek. A kormány politikai döntéseit kell megyei szinten megjeleníteni, és szükséges egy komoly átalakítás elindításához szükséges határozott, de humánus szemlélet is.”

Forrás:
Precíz és emberséges munka a cél, Nyéki Zsolt, Szabolcs Online, 2010. január 11.