Produktív és újító Finnország – Digitális feladatterv 2011-2020

A finn kormány elfogadta az információs társadalom fejlesztésének 2011-2020 közötti programját. A jelentés meghatározza az információs társadalom fejlődésének elérendő céljait és a szükséges intézkedéseket. Továbbá jellemzi az információs társadalom jelenlegi helyzetét és ismerteti a jelenlegi kormányzat hivatali ideje alatt a közigazgatás területén megvalósított projektumokat.

A legfontosabb célkitűzések az elkövetkezendő évekre (többek között):

  • közadatok megnyitása és hatékony használata;
  • ügyfél-központú szolgáltatásfejlesztés támogatása;
  • információtechnológiai segítség az idős népesség számára;
  • új technológiák segítségével támogatni a fenntartható fejlődést.

A kormányzat célja a nagysebességű (100 Mbit/másodperc) szélessávú kapcsolat biztosítása csaknem minden mindenki számára 2015 végére. Nagy szerepet játszik a tartalom és a szolgáltatás. A szolgáltatásoknak felhasználóbarátnak és biztonságosnak kell lenniük, és a tervezés korai szakaszában már figyelembe kell venni a hozzáférhetőség és többnyelvűség szempontjait.

Finnország támogatja az uniós belső piacon belüli és a globális digitális piac fejlődését. A webes tartalmak és szolgáltatások szabadabb elérése a kínálatot rugalmasabbá teszi és segíti a kreatív gazdaság üzleti modelljeinek kialakulását. Hálózati gondolkodáson és szektorokon átnyúló intézkedésekkel támogatják az információs társadalom fejlődését. Az emberek és a társadalom igényei szolgálnak a szolgáltatásfejlesztés alapjául. A többszörösen rendelkezésre álló szolgáltatásokat fel kell számolni és a zárt rendszereket meg kell szüntetni. További nagyon fontos terület a közadatokhoz való hozzájutás megnyitása, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek és új típusú újítások jöjjenek létre.

Forrás:
FI: National Digital agenda 2011-2020 focuses on increasing productivity through the development of Information Society, ePractice, 2010. december 23.
Tuottava ja uudistuva Suomi – Digitaalinen agenda vuosille 2011–2020 (pdf)

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatási informatika, társadalom
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.