Skip to main content
közigazgatás: magyar

„Újraformáljuk a közigazgatást!”

Szerző: 2011. január 22.No Comments

„A közigazgatás intézményi és személyzeti átalakításának talán eddigi legfontosabb állomásához érkeztünk – jelentette ki Navracsics Tibor szerdán, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program nyitórendezvényén. A Parlament Felsőházi üléstermében tartott eseményen a miniszter ismertette a 270 fiatal által elnyert ösztöndíj részleteit, majd hangsúlyozta: a kormányzat célja a „jó állam” megalkotása, mely a közjót szolgálja, nem a magánérdekeket.

Az eseményen azt a 270 fiatal pályakezdőt köszöntötték, akik mintegy 1500 jelentkező közül elnyerték az ösztöndíjat. A következő hónapokban kormányzati illetve önkormányzati intézményeknél teljesítenek majd szakmai gyakorlatot, melyet követően Európai Uniós intézményeknél folytatják pályájukat. A program lezárását követően pedig legalább két évig a hazai anyaintézmény alkalmazottai lesznek.

A miniszterelnök-helyettes leszögezte: a program elindulása talán az eddigi legfontosabb állomása a kormány által korábban elkezdett közigazgatási átalakításnak. Ez az átalakítás – fejtette ki – intézményi és személyi jellegű is. Az intézményi átszervezések jó részét már megvalósítottuk, hiszen kisebbek, átláthatóbbak lettek, január elsejétől pedig megalakultak a Kormányhivatalok és a Kormányablakok is – fűzte hozzá példaként.

Ugyanakkor – folytatta – nagyon fontos átalakításokat kell véghezvinni személyi téren is, hiszen nagyon nagy szükség van idegen nyelvet jól beszélő, komoly tapasztalattal rendelkező, valamint erkölcsi- és érték-elkötelezettséggel felvértezett közszolgákra.

Navracsics Tibor aláhúzta, céljuk a „jó állam” megalkotása, mely a közjót szolgálja, ezért a közszolgálat nem lehet értékmentes eszköz. „Olyan közigazgatásra van szükség, amely nem akadály, hanem segítség” – fogalmazott.

A Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója arra emlékeztetett: nagyon hosszú út vezetett e program megvalósulásáig, hiszen ehhez hasonló az elmúlt évtizedekben nem volt hazánkban. Kis Norbert hangsúlyozta, hogy a kiválasztottak nagyon komoly szűrön keresztül kerültek be, hiszen összesen 1500-an jelentkeztek, és a most kiesettek is igen jól teljesítettek.

Önök bölcsek, hogy lássák, mekkora lehetőséghez jutottak és bölcsek, hogy tudják, ez komoly felelősséggel is jár – emelte ki. Lehetőség a tanulásra, lehetőség a magyar közigazgatás megújítására – folytatta az intézet főigazgatója, majd kijelentette: hatalmas előny, hogy ezek a fiatalok még nem ismerik azokat a rossz automatizmusokat, melyek a régóta dolgozókat már meghatározzák. Fontos, hogy megőrizzék kritikus, újító hozzáállásukat – hangoztatta.”

Forrás:
„Újraformáljuk a közigazgatást!”, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2011. január 19.