Skip to main content
gazdaságinformatika

Interjú a Google informatikai vezetőjével

Szerző: 2011. január 22.No Comments

„- Mit tart a legnagyobb eredményének Google CIO-ként?

Azokra a dolgokra vagyok a legbüszkébb, amelyekben megengedtük a Google-nak, hogy eltérő legyen. A Google egyedi módokon bérel fel, léptet elő és jutalmaz embereket. Ezek a dolgok (és más egyedi dolgok is, amelyeket a Google tesz) élvezik a részlegem által fejlesztett, használt szoftverek támogatását. Büszke vagyok arra is, hogy a felhasználóinknak választékot biztosítunk a személyes technológiát illetően és egy kiemelkedő ügyféltámogató rendszert hoztunk létre: az esetek 90 százalékában az első támogató személy képes megoldani a gondot. Arra is büszke vagyok, hogy a pénzügyi rendszerünket is sikerült tavaly döccenő nélkül továbbfejlesztenünk. És van még persze számos más dolog, amit a részlegem elért és büszke vagyok rá.

– A Google marketing- és üzleti stratégiái és elvei mennyiben korlátozzák vagy terjesztik ki a technológiai lehetőségeket? Például mi történik akkor, ha egy adott elképzelés helyesnek tűnik az IT szempontjából, de nem illik össze azzal, amit a Google termékmarketing pártol?

– Filozófiánkból eredően létezik válasz arra a kérdésre, hogy mi kell legyen az IT szerepe a Google-nál. Nyilvánvalóan része vagyunk a Google-nak és meggyőződünk róla, hogy a Google kipróbálja termékeit és azokat a felhasználók teszik jobbá. Ez hihetetlenül fontos. Világos, hogy ez része a munkánknak. De az én küldetésem nagyban az, hogy a Google-t egy hihetetlenül hatékony szervezetté tegyem. Ez pedig a választás filozófiáján keresztül lehetséges. Lehetővé tesszük a felhasználóknak, hogy – bizonyos korlátok között – kiválasszák az eszközt, amivel hatékonyabbak tudnak lenni. Ez hozza létre a legjobb általános környezetet. Persze időközben meggondolhatjuk magunkat azt illetően, hogy mik lehetnek az opciók. Jelenleg három operációs rendszert támogatunk laptopokon és asztali gépeken: MacOS, Windows és Linux. Az emberek, akik a Google-nál dolgoznak, de azok is, akik mostanság csatlakoznak munkaerő táborunkhoz, erősen megalapozott véleménnyel vannak, milyen körülmények között képesek a legjobban dolgozni. Mi úgy végezhetjük legjobban a munkánkat, ha támogatjuk őket ebbéli meggyőződésükben.”

Forrás:
Interjú a Google CIO-val, Egri Imre, Computerworld, 2011. január 14.