Skip to main content
gazdaságinformatika

Változás a Google vezetésében

Szerző: 2011. január 24.No Comments

„Távozik a Google éléről Eric Schmidt, aki 2001 óta töltötte be a cég elnök-vezérigazgatói posztját. Helyét Larry Page, a Google egyik alapítója veszi át, aki eddig a cég termék- és technológiai igazgatójaként dolgozott. Schmidt továbbra is a cégnél marad az igazgatóság elnökeként (Executive Chairman), napi ügyekben is részt vállal, ám az üzleti és technológiai döntésekért április negyedikétől Page lesz felelős.

A brit Guardian cikke szerint az idén tízéves Google-nak azt a problémát kell megoldania, hogy óriáscéggé nőve miként tudja megtartani a kezdeti éveket jellemző dinamizmust. A brit napilap elemzése szerint a társaság a legtöbb országban legalább kilencven százalékos részesedéssel bír ugyan a keresők piacán, működését számos probléma is nehezíti.

Talán legfontosabb ezek közül, hogy minden próbálkozása ellenére a Google továbbra is csupán egy lábon áll – eredménye a keresőhirdetésekből származó bevételeken alapul. A számos felvásárlás és termékfejlesztés legfőbb célja újabb piacok, bevételi források megszerzése lenne, de eddig ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel. Ugyanakkor a keresőhirdetések piacának növekedése lelassult az elmúlt években, miközben olyan új szereplők veszélyeztetik a Google egyeduralmát, mint a hatalmas növekedési pályán mozgó Facebook”

Forrás:
[origo], 2011. január 21.
Google Announces Fourth Quarter and Fiscal Year 2010 Results and Management Changes, Google Investor Relations, 2011. január 20.
Why Is Eric Schmidt Stepping Down at Google?, Ken Auletta, New Yorker, 2011. január 21.
Google Co-Founder Larry Page Gets Ready for His Close-Up, Sam Gustin, Wired, 2011. január 21.