Skip to main content
művelődés

Több ezer e-fiókkönyvtárat hoznak létre

Szerző: 2011. január 27.No Comments

„Az „Örökség-Kultúra” Oktatási E-könyvtár program fő feladatának a magyar és nemzetiségi anyanyelvű közoktatás minden szintjének tudományos-kulturális jellegű, elektronikus tananyagsegédletekkel való folyamatos ellátását tekinti. A programot Csongrád megyében elsőként Hódmezővásárhelyen mutatták be.

A Csongrád Megyei Önkormányzat és Hódmezővásárhely önkormányzata szervezésében mutatták be a programot szerdán az Emlékpont konferenciatermében. Almási István hangsúlyozta, ma már aki gyermekkorban nem sajátítja el az informatikai alapismereteket, behozhatatlan hátrányba kerül. Vásárhely alpolgármestere annak fontosságát is kiemelte, hogy az információk mindenki számára ingyenesen elérhetők legyenek.
Dr. Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke szerint a jövő történészeinek fel kell készülniük arra, hogy a papíralapú közigazgatás a végnapjait éli, így a kutatóknak is alkalmazkodniuk kell a korhoz. Az e-könyvtár előnyei között említette, hogy a helytörténeti munkákat könnyebben elérhetővé teszi.

A programot dr. Marjanucz László tanszékvezető egyetemi docens, a TIT Csongrád megyei elnöke, Barna Gábor programvezető, felelős szerkesztő, Simon Ferenc, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára és Szepesi Judit, a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár könyvtáros-informatikusa ismertette.

Barna Gábor, az elektronikus oktatási könyvtár felelős szerkesztője elmondta, az e-könyvtár jelenleg a Sulinet honlap nagyon fontos alportál része, májustól viszont minden magyar oktatási intézmény és könyvtár szerverének különálló egysége lesz, így 5000-6000 e-fiókkönyvtár jön létre. Településtörténetek, kisebbségi, határon túli illetve magyar kulturális, tudományos ismeretterjesztő anyagok kapnak benne helyet. Fontos cél, hogy a fiatalokat is bevonják a tudástár bővítésébe, arra serkentve őket, hogy olyan területeken végezzenek kutatásokat, amelyek kiegészítik az eddigi tartalmakat.”

Forrás:
Több ezer e-fiókkönyvtárat hoznak létre, Kokovai Péter, Promenad, 2011. január 26.