Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Új kihívások a szellemi tulajdon védelmében

Szerző: 2011. január 28.No Comments

„Bendzsel Miklós a szabadalmi hivatal tavalyi eredményeit is ismertette, ezek közül kiemelte, hogy rövidebb lett a védjegy-lajstromozási eljárás, valamint hogy 2010. második fél évétől lehetőség nyílt a szabadalmi engedélyezési eljárás felgyorsítására is az úgynevezett Szabadalmi gyorsforgalmi hálózat projekt keretében. Ez a projekt a japán, osztrák és finn társhivatallal, illetve az Egyesült Államok hivatalával kötött kétoldalú megállapodásokon alapul. Az elnök kiemelte: a bejelentőknek így lehetőségük van arra, hogy a vizsgálat gyorsított lefolytatását kérjék azon találmányoknál, amelyeknél a másik ország szabadalmi hivatala már elvégezte a vizsgálatot, és egy vagy több igénypont vonatkozásában megállapította a szabadalmaztathatóságot.

A sajtótájékoztatón kiadott anyag szerint tavaly a védjegybejelentések meghirdetéséig terjedő időszak az előző évi 3,6 hónapról 3,3 hónapra csökkent, míg a védjegy lajstromozására irányuló eljárás teljes átfutási ideje a 2009-es nyolc hónapról hét hónapra csökkent. A gyorsított és különleges gyorsított ügyintézési eljárás lehetőségével a védjegy területén tavaly 217 esetben éltek. A hatályos jogi szabályozás a nemzeti szabadalomengedélyezési eljárásban is lehetővé teszi az eljárás gyorsítását, és ezeket a lehetőségeket kihasználva a több évig tartó engedélyezési idő akár 24 hónapra is lerövidíthető – hangsúlyozta az elnök.

Fontos eredménynek nevezte Bendzsel Miklós azt is, hogy az Elektronikus közigazgatás operatív program keretében tavaly a hivatal továbbfejlesztette elektronikus tájékoztatási szolgáltatásit, így például lehetővé vált az online iratbetekintés.”

Forrás:
Új kihívások a szellemi tulajdon védelmében, Magyar Nemzet, 2011. január 27.