Skip to main content
távközlés

Az uniós elnökség infokommunikációs hírei

Szerző: 2011. január 30.No Comments

„Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága előtt számolt be dr. Nyitrai Zsolt a magyar elnökség feladatairól és célkitűzéseiről…Az államtitkár leszögezte, az elnökség az Európai Digitális Menetrenddel összhangban szeretné előmozdítani az információs társadalom fejlődését az EU-ban, ami a gazdasági fellendüléshez is nagy mértékben hozzájárulhat. A meghallgatáson Nyitrai Zsolt hozzátette, minderről a brüsszeli első Digitális Közgyűlésen is szó lesz. Az államtitkár szerint az elnökségi félév alatt különösen a közös frekvenciapolitika területén várható előrelépés. A készülő európai frekvenciapolitika egyik fő témája a vezeték nélküli szélessáv terjedésének elősegítése. Az infokommunikáció területén az elnökség megítélése szerint a biztonság is kiemelt szerepet játszik, ezért az elnökség kiemelt céljai között szerepel az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) modernizálása is. Nyitrai Zsolt jelezte, a Tanács meg fogja vizsgálnia kritikus információs infrastruktúrák védelmére vonatkozó bizottsági javaslatot is és a biztonság témájában miniszteri szintű konferenciára is sor kerül áprilisban Magyarországon.”

„Dr. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár a magyar EU elnökség képviseletében január 26-án Brüsszelben találkozott Martin Whitehead igazgatóval, a GSMA Europe mobilszolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezet brüsszeli képviseletének vezetőjével, valamint Joachim Haas úrral.

A felek áttekintették a magyar EU elnökség távközlési és információs társadalmi prioritásait. Külön kiemelésre került a két legfontosabb jogalkotási dosszié. Egyfelől az uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökség (ENISA) mandátuma és működésének korszerűsítése; melyhez kapcsolódóan fontos témakör lesz a magyar EU elnökség alatt a kritikus információs infrastruktúra védelme is. Másrészt a rádióspektrum-politikai program (RSPP), illetve az ITU Rádió-távközlési Világértekezletre történő felkészülés. A GSMA megkülönböztetett figyelemmel kíséri az RSPP program vitáját. Whitehead úr kiemelte, hogy még több frekvenciát kell a jövőben elérhetővé tenni a mobil szélessáv gyors kiépítésének elősegítése érdekében, ugyanakkor jelezte, hogy az iparág elsődleges érdeke jelenleg az, hogy az első RSPP mielőbb elfogadásra kerüljön.

A felek egyetértettek abban, hogy szoros és konstruktív együttműködésben egy olyan program gyors elfogadására van szükség, amely Európa-szerte megteremti a feltételeket a vezeték nélküli szélessáv és egyéb frekvencia alapú szolgáltatások széleskörű kiépítéséhez és elterjesztéséhez, az európai állampolgárok és vállalkozások érdekeit szem előtt tartva.”

Forrás:
Erős Európa – terjedő szélessáv, nyitraizsolt.hu, 2011. január 27.
Az európai spektrumstratégia gyors elfogadására van szükség, nyitraizsolt.hu, 2011. január 29.