Skip to main content
közigazgatási informatika

Megújul a hazai oktatási adatvagyon szerverparkja – TIOP 112 nyitórendezvény

Szerző: 2011. január 30.No Comments

„Varjasy Gábor (IT fejlesztési osztályvezető, Educatio Nonprofit Kft.) először az informatikai beruházás szükségességéről beszélt, majd ismertette a program főbb tevékenységeit és beszámolt a projekt jelenlegi állásáról is. A projekt lényege alapvető célja, hogy a hazai oktatási adatvagyon színvonalas, korszerű és a jelenleginél megbízhatóbb informatikai infrastruktúrára, szerverterembe kerüljön. Ennek megfelelően a feladatok között szerepel a TÁMOP programok keretében folyó fejlesztési munkák infrastruktúrájának megteremtése, a központi oktatási adminisztrációt támogató szolgáltató rendszerek infrastruktúrájának megvalósítása, valamint a Sulinet Digitális Tudásbázis fejlesztése.
A beruházás helyszíne Győr lesz, itt valósul meg a szerverterem és kiszolgálóhelység. A helyszín kiválasztása, illetve az informatikai eszközök beszerzése már megtörtént, jelenleg a költözés első fázisában van a projekt. A gépterem átadása és a végső adatbázis migrálások előreláthatóan 2011 júniusáig mennek végbe.

Koplányi Emil, a Sulinet tartalomcsere központ projekt felelőse ismertette a szintén a TIOP projekt alatt megvalósuló fejlesztéseiket. A Sulinet legújabb szolgáltatásairól is beszámolt: a közösségi alkalmazásokról, a megosztási szintekről és a dokumentumtárról is. Az előadás során kiderült, hogy a tervek szerint a megújult eTanulás rendszer a modern, webkettes szolgáltatásokra épül majd. Lényeges elemet képez tehát a közösségi csoportmunka és a tartalomfejlesztés, a tudás- és tartalommegosztás, a digitális tananyag gyűjtemény, a dokumentumtár és az oktatás szakterület szereplőinek aktivizálása is. A közösségi alkalmazások segítségével lehetőség nyílik a dokumentumok, tananyagok tárolására, szerkesztésére és megosztására. Ehhez kapcsolódva a projekt keretében létrehozott oktatási tartalomcsere központ a pedagógusok, szakmai csoportok számára lesz a leghasznosabb, hiszen a tanárok és a professzionális tartalomfejlesztők megoszthatják egymással saját készítésű, elektronikus tananyagaikat, valamint – adott feltételek mellett – hozzájuthatnak más felhasználók közzétett oktatási tartalmaihoz.”

Forrás:
Megújul a hazai oktatási adatvagyon szerverparkja – TIOP 112 nyitórendezvény, Educatio.hu, 2011. január 21-22.
Korábbi hírünk:
Megújul a központi adminisztráció az oktatásban