Tállai András az önkormányzati rendszer átalakításáról

„A kormány az idén újraszabályozná az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben. Ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen. Azt kell mindenekelőtt tisztázni, milyen típusú önkormányzatokra van szükség Magyarországon – mondta.

Alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék, így ezeknek a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága.

Az elöljáróknak ugyanaz lenne a feladata, és ugyanolyan jogai lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek, így az adott település érdekeit kellene képviselniük. Ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az “alapjaiban megváltoztatja az egészet”.

A következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy jelenleg egy szétaprózódott és nagy költségekkel terhelt rendszer van Magyarországon. Az “én váram” szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe – fogalmazott az államtitkár, aki szerint meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, szükség van egy új fővárosi törvényre.

Jövőre a pénzügyi szempontból rendbe tett önkormányzatoknak már kevesebb feladatuk lesz, hiszen számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz. Az igazgatási feladatok mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is “szeretnék önkormányzati szempontból rendezni”, így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre vélhetően már 2012-ben.”
Forrás:
31 milliárdos adósságelengedés jön idén, Index.hu, 2011. január 30.
Lásd még:
Az MSZP a közigazgatás ésszerű átalakítását sürgeti, hir3.hu, 2011. január 30.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.