Skip to main content
gazdaságtávközlés

A jelszavak, igazolványok és bankkártyák ideje lejárt

Szerző: 2011. február 4.No Comments

„A jelszavak és PIN-kódok megkeserítik az életünket, de nem is lehet létezni nélkülük, egy biztonságtudatos internetezőnek legalább 2-3 tucat erős jelszót kellene megjegyeznie.
Eltekintve attól a szűk rétegtől, akik erre képesek, a legtöbb felhasználónak ez nem megy, ezért sokan kompromisszumokat kötnek.

Régi igény
Sokkal egyszerűbb lenne egy univerzálisan használható tokenalapú megoldás, amire a múltban több próbálkozás volt, de különböző okok miatt mind megbukott. Az egyik a fizikai token, amit USB-portra kell csatlakoztatni az azonosításhoz, vagy az ugrókulcsos token, amiről egyszerűen csak le kell olvasni az időről időre változó számokat. Ez azonban olyan, mintha az erős jelszavunk ott lenne a zsebünkben egy cetlire felírva – ha valaki megszerzi, övé a kontroll. A másik technológiai irány a biometrikus azonosítás, ami még mindig nem tűnik halott ötletnek, de mind az írisz-, mind az ujjlenyomat-felismerés viszonylag drága, illetve egyesek szerint személyiségi jogi problémákat is felvet.

Az okostelefonok ezt a problémát is megoldhatják idén, igaz némi kompromisszum itt is lesz. Korábban már több anyagban is beszámolt a HWSW arról, hogy a következő generációs okostelefonok már NFC (Near Field Communication) technológiával felvértezve érkeznek, ami elsősorban a mikrofizetési rendszerek gyors térnyeréséhez vezethet. Ugyanakkor az azonosítás területén is egy kiváló lehetőség a kényelem és a nagyobb biztonság együttes eléréséhez. Mivel az adatok a cloudban vannak, így az eszköz csak egy ajtó, s nem maga a kincstár.

Mivel az iOS és az Android, illetve az új készülékek támogatni fogják az NFC-t, ezért a felhasználói oldalon már nem kell külön erőfeszítéseket tenni, mindössze a kereskedői oldalon kell kiépíteni az elfogadórendszert. Fizetési esetekben ez a VISA és a MasterCard révén meg is valósulhat, míg az azonosítási területnél érdekesebb a helyzet. A notebookok, tabletek és asztali gépek terén 3-5 év egy új technológia térnyerése, ha azt minden gyártó támogatja. Addig maradnának a külső kiegészítők, ahogyan kezdetben a memóriakártya-olvasókat is hozzákapcsoltuk a géphez, amíg a noteszgépekben nem lett alapfelszereltség része.

2011-ben az NFC robbanni fog, s az okostelefon-eladások jelenlegi volumenét tekintve nem túlzó azt állítani, hogy 1-1,5 évben belül a világon több mint 100 millió NFC-képes okostelefon lesz, s várhatóan az Egyesült Államokban, illetve az Egyesült Királyságban ehhez jelentős mennyiségű elfogadóberendezés is társul majd. Egyelőre csak pletyka, de szinte biztos, hogy az idén megjelenő új iPhone már megkapja az NFC egységet, s addigra valószínűleg az Apple előáll az azonosítást lehetővé tevő háttérrendszerrel is.”

Forrás:
A jelszavak, igazolványok és bankkártyák ideje lejárt, Dojcsák Pál, HWSW.hu, 2011. február 2.