Csupa E: e-töltőállomások, e-autók, e-mopedek és e-biciklik…

„ A Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Zalát is érintő elektromos közlekedési régió kialakítását tervezi. Az e-töltőállomásokon e-autók, e-mopedek és e-biciklik tankolhatnának majd.
Az elektromos autózás, motorozás, azaz az e-mobilitás gondolata hosszú évek óta foglalkoztatja a kutatókat, s a gyártó cégeket. Energetikai szakértők a következő két évtizedre már milliós nagyságrendűre becsülik az európai utakon futó elektromos autók számát, a robogókéról nem is beszélve. (A McKinsey nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése szerint világszerte összesen 26 millió elektromos autó készül az évtized végéig, a legtöbb, 12 millió, Kínában.)
A fejlesztés háromirányú: egyrészt a járművek meghajtásához a gyártók egyre újabb megoldásokat dolgoznak ki, nem elfeledve, hogy egy elektromos jármű akkor lesz igazán zöld, ha a meghajtásához szükséges áramot megújuló energiaforrásból állítják elő. Ugyancsak fontos cél a felépítmények könnyebbé tétele, a kutatások harmadik csapásiránya pedig az e-járművekkel kapcsolatos szolgáltatások kialakítása, megfelelő színvonalú infrastruktúra, például e-töltőállomások nélkül ugyanis aligha elképzelhető a környezetbarát e-mobilitás széles körű elterjedése.
– Az akkumulátorok területén ugyan még nem történt meg a nagy áttörés, a kísérletek azonban rendkívül biztatóak – fogalmaz Magyar Dániel, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója. – Az e-mobilitás elterjedésének egyelőre szintén gátat szab, hogy széles körben még nem elfogadott az elektromos járművek használata, hiszen sokan idegenkednek az újdonságoktól, s nem bíznak az új technológiában. Félnek, hogy elektromos járművük menet közben felmondja szolgálatot, s otthagyja őket, holott az úton futó járművek esetében már sokszorosan tesztelt technológiákról van szó.

Az ügynökség a maga eszközeivel próbál hozzájárulni az e-mobilitást övező félelmek eloszlatásához, már csak azért is, mert az ágazat fejlesztése számos innovációs eredménnyel kecsegtet. Három projektben máris részt vesznek.- A szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési program fő célja közös e-mobil régiók kialakítása 15-15 töltőállomással Szlovéniában, illetve Vas és Zala megye határ menti térségében – mondja Kalcsú Zoltán, a Pannon Novum zalaegerszegi irodájának innovációs menedzsere.
A projekt előkészítése megkezdődött, s a remények szerint pályázati forrás is lesz a megvalósításra, akkor ugyanis ősszel indulhat a végrehajtás. A munka során két információs pont is kiépül és két ellenőrző állomás a töltőállomások távvezérlésére, s bérleti díj ellenében e-autókat, e-mopedeket és e-bicikliket is lehet majd kölcsönözni. A töltőállomások egy része az egészségturizmusra alapozva Bükfürdőre és kistérségébe, a turisták által kiemelten látogatott helyekre kerül. A másik célterület az Őrség-Lenti vonalában elterülő, hármas határ menti turisztikai és tájvédelmi terület, ahol 12-13 töltőállomás kialakítását tervezik. Itt az elmúlt 10-15 évben több turizmusfejlesztési projekt is megvalósult, a falvakban számos elektromos kerékpárt láthatunk már ma is.

A térségben elhelyezett elektromos töltőállomások egyébként több mint 150 kilométeres e-mobilitást támogató turistaútvonalat hozhatnak létre. A töltőállomásokat s az elektromos kerékpár- és robogóflottákat helyi partnerek üzemeltetik majd.”

Forrás:
Csupa E: e-töltőállomások, e-autók, e-mopedek és e-biciklik…, Varga Lívia, Zalai Hírlap, 2011. február 4.

A bejegyzés kategóriája: energia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.