Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megkezdődött a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj program

Szerző: 2011. február 8.No Comments

„A Magyar Közigazgatás Ösztöndíj (MKÖ) tíz hónapos szakmai gyakorlatot jelent. Már az első napok is dolgosan teltek, miután a fiatalok összeismerkedtek a programban kulcsfontosságú szerepet játszó mentoraikkal, és a befogadó szervezettel, azonnal feladatokkal és tanulnivalóval látták el őket –tájékoztatta lapunkat Pintz Judit programkoordinátor.

A gyakornoki programot a Nemzeti Közigazgatási Intézet (a volt Kormányzati Személyügyi Központ) hirdette meg tavaly azért, hogy a közigazgatást magasan képzett, angolul jól beszélő és külföldi tapasztalatokkal is felvértezett munkaerővel töltsék fel. A kétfázisú program vonzerejét a négy hónapos külföldi tapasztalatszerzési lehetőség is növeli, melyet egy féléves hazai gyakorlat előz meg. Ezt egy e-learning rendszerű közigazgatási elméleti képzés egészíti ki, ami vezetői ismereteket is magában foglal.

A résztvevőket régóta a közigazgatásban dolgozó mentorok segítik. A mentorok külföldre ugyan nem követik a résztvevőket, de folyamatosan ellenőrzik és számon kérik a feladatokat, és segítenek abban a kutatómunkában is, amely –mint egy szakdolgozat – szerves része a képzésnek, egyúttal le is zárja azt.

A gyakornokoknak főleg budapesti közigazgatási szerveknél (minisztériumokban, kormányzati háttérintézményekben) találtak helyet. A gyakorlati hely kiválasztása minden jelentkező esetében személyre szabott volt, ami azért is rendkívül fontos, mert a program végeztével ők kötelesek majd állásajánlatot tenni a résztvevőknek. Az MKÖ-ben való részvétel egyik legszigorúbb feltétele ugyanis az, hogy a végzetteknek a hazai közigazgatásban kell kamatoztatniuk tudásukat, a felajánlott köz- vagy kormánytisztviselői állást el kell fogadniuk.

A kormány tervezi, hogy a pályázatot idén is meghirdeti, az első turnus vitathatatlan előnye viszont, hogy az ösztöndíjasok aktívan részt vehetnek az EU-elnökségi munkafolyamatokban, és mentoraik irányításával asszisztensként segíthetik az elnökségi stábok munkáját.”

Forrás:
Népszabadság, Pap Nikoletta, 2011. február 8.