Skip to main content
gazdaság

Négy órára gyorsul a banki utalás jövőre

Szerző: 2011. február 8.No Comments

„A tavaly júniusi döntés után 2010 októberében hozott rendeletet az MNB arról, hogy az eddigi egy nap helyett 4 óra alatt teljesülnie kell az elektronikus átutalásnak, azaz a megbízásnak el kell jutnia a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójáig – közölte az MNB igazgatója.

A projekt az InterGIRO 2 nevet kapta, s 57 pénzintézet (klíringtag) csatlakozott hozzá. Bartha Lajos elmondta: az Európai Unió 19 országában már működik a napközbeni elszámolás, többek között olyan országokban, mint Albánia, Románia, vagy Szlovákia, ahol a bankrendszer bizonyára nem fejlettebb a magyar bankrendszernél. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az első átutalási csomagot reggel 8.05 órakor, ez után kétóránként, összesen 5 szakaszban indítják a pénzintézetek, az utolsót 16.30 órakor.

Az átutalt összeg 2 óra 10 perc után a kedvezményezett számlájára kerül – magyarázta az MNB igazgatója, hozzátéve, hogy ha egy tétel elcsúszik, akkor van szükség 4 órára. Az ügyfelek számára a gyorsabb átutalás azt jelenti, hogy a számlájukra átkerülő összegek kamata nem egy nap után ketyeg, hanem már négy óra után és természetesen nem esik ki az éjszaka sem.”

Forrás:
Négy órára gyorsul a banki utalás jövőre, Világgazdaság, 2011. február 8.