Skip to main content
közigazgatás: magyar

Folytatódik az ÁSZ Integritás Projektje

Szerző: 2011. február 15.No Comments

„Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Integritás Projektjének keretében, február 10-én sikeresen zárult a 2011. évi országos adatfelvételhez kapcsolódó országos szakmai konferenciasorozat második regionális fordulója az Észak-magyarországi Régióban. A miskolci Hotel Pannóniá-ban megtartott szakmai találkozón mintegy hetven – a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, valamit Nógrád Megyékben működő – költségvetési intézmény vezető tisztségviselője vett részt. Az igazságszolgáltatási és rendészeti szervek, a helyi önkormányzatok, valamint a közszolgáltatást nyújtó helyi intézmények magas szinten képviseltették magukat. A rendezvényen jelen volt a Nógrád Megyei Bíróság elnöke, a Heves Megyei Bíróság elnöke, a Miskolci Egyetem rektora, a Magyar Államkincstár Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságainak igazgatói, továbbá számos észak-magyarországi települési önkormányzat jegyzője.

Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár (egyben az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének tudományos tanácsadója) megnyitójában hangsúlyozta az ÁSZ korrupció elleni küzdelemben vállalt eddigi szerepét. A miskolci rendezvény első felében dr. Sántha György, az Állami Számvevőszék osztályvezetője, a projektiroda vezetője tartott előadást a magyarországi korrupcióról, illetőleg az integritás megközelítés korrupció elleni küzdelemben betöltött szerepéről, valamint ismertette a legfrissebb társadalomtudományi kutatások eredményeit. Az észak-magyarországi regionális szakmai konferencia második felében a Projektiroda munkatársai bemutatták a „Korrupciós kockázatok feltérképezése – integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése” elnevezésű európai uniós kiemelt projektet (Integritás Projekt), valamint tájékoz-tatást adtak a 2011 februárjában elindult első országos adatfelvétel gyakorlati részleteiről. A rendezvényen elhangzottakat összegezve, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a hivatali korrupció visszaszorítása érdekében Magyarországon is érdemes lépést tenni az integritást középpontba helyező szervezeti működés minél szélesebb körű elterjesztése érdekében.

Dr. Sántha György, a projektiroda vezetője és Dr. Benkő János főtanácsadó a rendezvényt követő sajtótájékoztatón a regionális írott és elektronikus média képviselői előtt adtak tájékoztatást a február 8-án megkezdett – a közszféra korrupciós kockázatainak felmérésére irányuló – 2011. évi első országos adatfelvétel megkezdéséről. A sajtótájékoztató alkalmával bemutatásra került az adatfelvételi kérdőív, valamint az Integritás Portál, amelynek intézménykereső térképi felületére máris felkerültek a hazai költségvetési szervek (14.389 db). Az „integritás kérdőív” kitöltésére regisztráló intézmények száma a mai napon elérte a 350-et.”

Forrás:
A kampány folytatódik, Állami Számvevőszék, 2011. február 10.
Lásd még:
Az integritás szerepe a korrupció elleni küzdelemben – konferencia