Mindent átrendeznek az okostelefonok

„Megtörtént az okostelefon-piac robbanása, a készülékek rohamos terjedése nemcsak a készülékpiacot, de az egész távközlési szektort is átalakítja. A barcelonai mobil világkongresszuson látott fejlesztések alapjaiban rendezik át a technikai eszközök ma megszokott struktúráját.

A másik központi téma a mobil fizetés. A Deutsche Telekom bejelentette, hogy Németországban, Hollandiában és Csehországban megvalósítja a mobil fizetést az NFC technológiával, teheti mindezt annak következtében, hogy az első rádiófrekvencia elven működő kártyák tapasztalatai alapján a nagy kártyatársaságok bizalmat szavaztak ennek a NFC technológiának. Ilyennel működik például a Paypass – lényege, hogy néhány centiméter távolságból érintés nélkül megtörténhet a fizetés, lényegesen gyorsabban, mint a hagyományos technológiák esetében – s kisebb jutalék mellett.

E technológia költözik be most a mobiltelefonokba, azaz a készülék – természetesen hosszabb távon – felválthatja a bankkártyákat, de akár a teljes plasztiklap műfajt is, hiszen a chipbe a bankkártyán kívül más funkciókat is be lehet foglalni, mint például törzsvásárlói- vagy törzsutas-kártya, közlekedési bérlet, vagy bármely más funkció, amely alkalmával fizetünk valamilyen terméket vagy szolgáltatást.

A most megjelenő okostelefonokban már a mobil fizetést lehetővé tévő chip nagy arányban megtalálható.
A mobil fizetési rendszerek használatát pedig az könnyíti meg, hogy az okos készülékekre már lehet teljesen automatikus és intelligens alkalmazásokat fejleszteni, amelyekkel egy gombnyomással jóváhagyható egy tranzakció – ilyet pedig bármilyen vállalat fejleszthet, aki ma még valamilyen kártyában utazik.”

Forrás:
Mindent átrendeznek az okostelefonok, Varga G. Gábor, Népszabadság, 2011. február 16.

A bejegyzés kategóriája: távközlés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.