Skip to main content
gazdaságinformatika

Világ klaszterei, egyesüljetek!

Szerző: 2011. február 17.No Comments

„Az infokommunikációs fejlesztések összehangolásának, az együttműködés megszervezésének egyik hatékony formája a klaszter. Ám még ez a csoportmunka is hatékonyabbá tehető, ha a klaszterek szövetségbe tömörülnek.
A hálózatos együttműködés egyik formáját az Európai Unióban és Magyarországon is az úgynevezett klaszterek képviselik.
Az új típusú, eredményorientált szerveződések a kis- és középvállalkozások, a multinacionális cégek, valamint a felsőoktatási és akadémiai kutatóműhelyek közötti együttműködéseket, a piacorientált kutatást és az innovációt segítik elő. A klaszterek jellemzően iparági és területfejlesztési céllal jönnek létre, a legeredményesebb szervezetek minősített eljárás során akkreditált innovációs klaszterré válnak. Magyarországon összesen 25 ilyen szervezet van, ebből 6 az infokommunikációs szektorban.

Összeálltak
A közelmúltban öt akkreditált ict-klaszter közös platformot hozott létre Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma néven. A hazai csúcstechnológiát képviselő infokommunikációs klaszterek nemcsak innovációs menedzsmenttudást, legjobb gyakorlatokat és kapcsolatokat osztanak meg egymással, hanem közös fejlesztéseket is indítanak a jövőben. Az öt szervezet összesen 220 tagot képvisel – köztük 180 kis- és középvállalkozást –, összesen 5000 magasan képzett munkaerőt foglalkoztat, és az általuk képviselt innovációs projektportfólió értéke meghaladja a 15 milliárd forintot.

„Napjainkban az infokommunikációs iparág innovációs potenciálját jellemzően a klaszterek stratégiai együttműködése adja, ami várhatóan már rövid távon hozzájárul az ország kutatás-fejlesztési elképzeléseinek bővítéséhez és versenyképességének növeléséhez” – mondja Lemák Gábor, a fórum kezdeményezője s egyben a budapesti Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója.
Jelenleg a közös kompetencia- és kapacitás-adatbázis összeállítása folyik, így nagyobb, országos merítés áll majd rendelkezésre a legjobb partnerek megtalálásához az innovatív kezdeményezések számára. Ezzel párhuzamosan készülnek az Új Széchenyi Terv innovációs pályázataira: közös műhelymunka keretében gyűjtik össze a projekteket, és segítik a partnerkeresést.”

Forrás:
Világ klaszterei, egyesüljetek!, IT Business, 2011. február 15.