Egyesült Államok: Szövetségi stratégia az informatikai felhő alkalmazásának meggyorsítására

Szövetségi stratégiát jelentettek be az informatikai felhő kormányzati alkalmazásának elősegítésére. Ez mérföldkő az információtechnológia irányításának reformjára kidolgozott szövetségi terven belül. A terv a működési hatékonyság javítását és az állampolgári igényekre való gyorsabb reagálást célozza meg. Vivek Kundra a szövetségi kormányzat informatikai vezetője kijelentette, hogy az informatikai felhő alkalmazása kulcsfontosságú a magán- és közszektor közötti termelékenységi különbség felszámolásában.
A stratégia felvázolja, hogy hogyan lehet elérni az informatikai felhő alkalmazását biztonságos módon és keretrendszert nyújt az egyes kormányzati ügynökségek számára a feladatok megvalósításához. Foglalkozik azzal is, hogy a felmerülő adatvédelmi, közbeszerzési, szabványügyi, irányítási problémákat hogyan lehet megoldani.

A kormányzati szervezeteknek felül kell vizsgálniuk a technológiai közbeszerzési stratégiáikat, hogy az informatikai felhő nyújtotta lehetőségek érvényesülhessenek.
Az informatikai felhővel kapcsolatos stratégiának három sarokpontja van:

  • ahol ez megvalósítható, ott a kereskedelmi kínálatban elérhető informatikai felhőt és a hozzákapcsolódó technológiákat kell használni;
  • saját, magán kormányzati felhők létesítése;
  • regionális, a tagállami és helyi kormányzatokkal közösen használt, felhők megvalósítása.

A következő 18 hónap során minden szövetségi szervezet három szolgáltatását fogja felhőre alapozni.

Forrás:
IT Reform Series: “Federal Cloud Computing Strategy” Published, CIO.gov, 2011. február 11.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.