Skip to main content
gazdaság

A Tudásvölgy legendája. A Talentis történet

Szerző: 2011. február 23.No Comments

„Hét éve indult el a Mammut bevásárlóközponttal milliárdossá lett Kenyeres Sándor által megálmodott Talentis-program. A többezer milliárdos innovációs óriásprojekt egyelőre alig több egy rendkívül elegáns köntösbe bújtatott ingatlanfejlesztésnél. A „high-tech” és a „hozzáadott érték” hívószavak révén a projekt fejlesztői élvezik a környékbeli önkormányzatok támogatását, a múlt héten pedig már az állammal is közös cég alapításáról írtak alá szándéknyilatkozatot. Kérdés, ez mire lesz elég.

Február 17-e újabb mérföldkővé válhat az óriásfejlesztés történetében, hiszen Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis-csoport alapítója és elnöke, aki a Mammut bevásárlóközpontból lett milliárdos, e napon írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint a Talentis-csoport és a kormány közös céget hoz létre. Egyelőre még csak a keretfeltételekről állapodtak meg, de a Figyelő kérdésére Fellegi Tamás az aláíráskor elmondta, hogy a tervek szerint az állam a Talentishez kapcsolódó állami tulajdonú földeket apportálja a közös cégbe, s cserébe 10–15 százalékos részesedést szerez a programban. Mindez az új gazdaságpolitikai irányvonalat tükrözi, amely elveti a köz- és a magánszféra együttműködését, azaz a PPP-t, s helyette a tulajdont részesíti előnyben.”

A támogatók és kritikusok pro és kontra felhozott érveit fejti ki a Figyelő cikke az Interneten, és bővebben a nyomtatott változatban.

Forrás:
A Tudásvölgy legendája, Brückner Gergely, Figyelő, 2011. február 23. (nyomtatásban: 2011/7. szám)