Skip to main content
közigazgatási informatika

„E-government 2012” – a közigazgatás informatizálásának átfogó terve Olaszországban

Szerző: 2011. február 24.No Comments

„Az „E-government 2012” elnevezésű kormányzati program az EU2020 uniós gazdaságfejlesztési stratégiára és az európai digitális menetrendre (Europe’s Digital Agenda) épülve határozza meg az olasz közigazgatás fejlesztésének digitális-informatikai kereteit. A program gazdája Renato Brunetta, a közigazgatás innovációjáért felelős tárca nélküli miniszter. A program költségigénye 1,38 milliárd euró.
Olaszországban a digitalizáció erősítése már önmagában is kihívást jelent. Bár az ország a mobil telekommunikáció alkalmazását tekintve Európában az elsők között szerepel, az internethasználat a családoknál kevésbé elterjedt. Az olasz családok 17 %-a rendelkezik otthonában interneteléréssel, míg ennek európai átlaga 32%, Észak-Európában pedig ez az arány felülmúlja a 60%-ot (forrás: EuroStat 2009). Ugyanígy a vállalkozások körében is alacsonyabb az alkalmazás, mint más vezető európai gazdaságokban.

Az átfogó digitalizáció Olaszországban a válságkezelés (munkahelyteremtés, szolgáltatási szektor erősítése) mellett a nagyra nőtt és igen bürokratikus közigazgatás innovációját is célozza. Így az alapszolgáltatások on-line elérésének megvalósítását, a közigazgatás gyorsabb elérését és átláthatóságának erősítését, illetve a lakosság és a gazdasági szereplők közelítését egy „polgárbarát hivatali” rendszerhez.

Az „E-government 2012” program fő területei: oktatás, egészségügy, igazságszolgáltatás, vállalkozói szektor, állampolgári személyazonosítók, kataszteri nyilvántartás, a közigazgatás dematerializációja (papírmentes iratkezelés). ”

Forrás:
„E-government 2012” – a közigazgatás informatizálásának átfogó terve Olaszországban, Dr. Hagymási Tünde Tét attasé (Róma), Nemzeti Innovációs Hivatal, 2011. február 22.