Skip to main content
közigazgatási informatika

A kormány elkötelezett a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásában

Szerző: 2011. február 26.február 28th, 2011No Comments

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a nyílt forráskódú szoftverek kormányzati alkalmazásának lehetőségeiről tartott előadást az Open source 2011 – Technológiák harca című szakmai konferencián 2011. február 24-én, Budapesten.
Vályi-Nagy Vilmos köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy politikai döntés erősítette meg a kormány elkötelezettségét a nyílt forráskód közigazgatáson belüli alkalmazása mellett. A tavalyi év végén nyilvánosságra hozott Digitális Megújulás Cselekvési Terv szerint markánsan növelni kell a szabad szoftverek részarányát a kormányzati informatikán belül. A méretgazdaságosságból és a könnyebb átjárhatóságból származó előnyök már középtávon is az olcsóbb állam megteremtését segítik.

A nyílt forráskód biztosítja a függetlenséget a beszerzések terén, lehetővé teszi a költségek csökkentését, az alkalmazások közötti nagyobb átjárhatóságot – mutatott rá a helyettes államtitkár. Vályi-Nagy Vilmos hozzátette: az átállás során a kormány olyan nyílt forráskódú megoldást fog választani, amely megfelelő biztonsági jellemzőkkel és supporttal bír. Beszéde végén jelezte: a kormány a célkitűzések sikerre vitelében számít a nyílt forráskóddal foglalkozó műhelyek szakmai támogatására, új szoftverfejlesztéseikre.

A szabad szoftverek fejlesztésével és alkalmazásával foglalkozó, egynapos szakmai konferencia védnöke Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár volt.”

Forrás:
A kormány elkötelezett a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásában, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály, 2011. február 25.