Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyszerűbb, számon kérhetőbb közigazgatás a kormány terveiben

Szerző: 2011. február 26.február 27th, 2011No Comments

„Június elsejére készül el, akkor mutatja be a kormány a kormánytisztviselői életpályamodellt, amely jövő januárban hatályba léphet – mondta el Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az MR1-Kossuth Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányzat a közigazgatás rendszerben tervezett átalakítások során rugalmas rendszert kíván létrehozni. A változtatások célja, hogy az is megtalálja számítását, aki a nyugdíjig a közigazgatásban kíván dolgozni, és az is, aki néhány évig vállal munkát a területen, majd esetleg átlép az egyetemi oktatásba vagy tapasztalatokat szerez a magánszférában, és aztán visszatér a kormánytisztviselői pályára. Ugyancsak a változások fontos eleme, hogy a közigazgatásban a teljesítményértékelés ne formális, hanem reális legyen a jövőben. Ehhez pontosan el kell dönteni, hogy adott kormánytisztviselőt milyen feladatra akarja szerződtetni az állam, és így mit kérhet rajta számon – mondta Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Két hét múlva kezdődnek a szakmai konzultációk többek között a szakszervezetekkel. Az állampolgárbarát közigazgatás megteremtésének reformjában új emberekre és a meglévők átképzésére is szükség lesz, nagy hangsúly van a fiatal szakemberek alkalmazásán, az utánpótlás biztosításán. Az államtitkár szerint a kormányzat azt reméli, öt-tíz százalékkal csökkenni fog a létszám, hiszen például a kormányhivatalok felállításával több párhuzamos munkakört meg lehet szüntetni. A lényeg azonban nem a létszámcsökkentés, hanem a minőségi szolgáltatás biztosítása.

A változtatások menetrendjéről Gál András Levente elmondta, február 25-én összkormányzati, közigazgatási és helyettes államtitkári értekezlet keretében műhelyvitát rendeznek az elgondolt átalakításokról. A tervezés párhuzamosan zajlik az alkotmányozással, hiszen egy alaptörvény kitér az államszerkezetre, azon belül a személyzetre vonatkozó rendelkezésekre is. Az államtitkár szerint az alkotmány elfogadását követően, lényegében április végén előterjesztik a vonatkozó törvénycsomagot. Június 1-ével teljes készültségben lesz a Magyary Program, és annak részeként a kormánytisztviselői életpályáról szóló tervezet. Ez tartalmazza például a kormánytisztviselői életpályát választók előmenetelének és illetményrendszerének szabályozását, ami 2012. január 1-ével lép hatályba az új költségvetés keretei között.”

Forrás:
Egyszerűbb, számon kérhetőbb közigazgatás a kormány terveiben, Kossuth Rádió, 2011. február 25.