Skip to main content
közigazgatási informatika

Vetési Iván: már idén elindul az egységes kártyarendszer

Szerző: 2011. március 3.No Comments

… Egy vagy több kártya lesz?
– Az egységes kártyarendszer kiépítésén dolgozunk, de ez nem azonos azzal, hogy mindössze egyetlen kártya legyen mindenkinél, hanem azt jelenti, hogy megteremtjük annak lehetőségét, hogy a későbbiekben csökkenteni lehessen a kártyák számát. Fontos a megkülönböztetés, vagyis hogy most csak lehetőséget teremtünk erre.
– Mi lesz az első lépés?
– Első körben a jogszabályi környezetet kell kialakítani, amely lehetővé teszi a kártyák számának csökkentését. Jelenleg hat oldalon át sorolható, hogy az állam milyen okmányokat bocsáthat ki.

– Az új kártyák csak azonosításra lesznek alkalmasak, vagy ellátnak más funkciókat is?
– Az egységesítés egyik oka a kártyák számának csökkentése, a másik, hogy hatékonyabbá, korszerűbbé tegyük a rendszert.

A másik fontos dolog, hogy a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez önkéntesen csatlakozhatnak majd szolgáltatócégek is.

A jövőben a kibocsátott kártyák kiegészülhetnek elektronikus pénztárca funkciókkal is.
Az állampolgári kártya ki fogja váltani a személyit?
– Nem feltétlenül, és ez nem ilyen egyszerű kérdés. Az állampolgári kártya kérdését először meg kell vizsgálni, annak bevezetését egy politikai aktusnak kell megelőznie. A KEK KH és a miniszteri biztosi tiszt egy végrehajtói pozíció, nem tud ebben a kérdésben dönteni. Ha megszületik a döntés az állampolgári kártyáról, akkor be lehet vezetni. Meggyőződésem, hogy van létalapja egy ilyen kártyának.
– Tehát nem az állampolgári kártya lesz az első tagja a rendszernek? Akkor melyik?
– A jelenlegi tervek szerint a kormány-tisztviselői kártya lehet az első fecske.

– A jogszabályi háttér mellett a technológiai háttér sem mellékes. Teljesen új rendszer lesz, esetleg a bankok már meglévő hálózatához kapcsolódhat a rendszer?
– Biztos, hogy nem ez utóbbi, a kormány azt gondolja, hogy az állampolgárok azonosításának állami monopóliumnak kell lennie. Az állampolgároknak tudniuk kell, hogy az állam kezeli és dolgozza fel az adataikat, és nem enged hozzáférést másoknak. A banki rendszer egy önkéntes csatlakozáson alapuló rendszer, az államinak pedig a jogosultság lesz az alapja.”

Forrás:
„Csökkenteni kell az okmányok számát” – már idén elindul az egységes kártyarendszer, Csernátony Csaba, [origo], 2011. március 2.