Skip to main content
közigazgatás: magyar

Pest megyei polgármesterekkel találkozott a régió kormánymegbízottja

Szerző: 2011. március 4.No Comments

„A 2013 elejére végbemenő közigazgatási változásokról, azon belül egyebek mellett az idén januártól működő kormányhivatalok és kormányablakok szerepéről, a közmunkaprogram változásairól és a régi-új járásokról beszélt Pest megye polgármesterei előtt Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott szerdán Szentendrén.

A helyi polgármesteri hivatalban rendezett önkormányzati fórumon a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője megígérte: személyes felelősséget vállal azért, hogy a szakigazgatási szerveknél nemegyszer tapasztalt „teszetosza” ügyintézés felgyorsuljon. Ehhez nélkülözhetetlenek a megyében dolgozó települési vezetők naprakész információi – tette hozzá.

Tarnai Richárd, aki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és Dietz Ferenc (Fidesz) szentendrei polgármester meghívásának tett eleget, kifejtette: bár felálltak a kormányhivatalok, új közigazgatási rendszerről csak 2013 januárjától lehet beszélni, addig a begyűjtött tapasztalatokat hasznosítva formálódik a hivatalok tevékenysége. Szólt arról is, hogy kinevezése után a hozzá tartozó 14 szakigazgatási szerv közül többet „inkognitóban” meglátogatott, s néhol pazarló gazdálkodást észlelt. A kormányhivatalok működésének legfőbb célja épp a takarékoskodás, valamint az ügyintézés gyorsítása – emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy miért politikusok (javarészt országgyűlési képviselők) vezetik a kormányhivatalokat, megjegyezte: a jogszabályok gyakorlatba történő átültetése így zökkenőmentesebb. A nemrég „kinyitott” kormányablakokkal összefüggésben szólt arról is, hogy a polgármesteri hivatalokban megszűnik az ügyfélfogadás, így a szorosan vett szakmai munkára több idő jut. Pest megyében jelenleg Cegléden, Érden és Vácott van kormányablak, de később körülbelül harminc helyen (a leendő járások központjaiban) létesül hasonló – tért át a tervekre a kormánymegbízott, aki a közigazgatási rendszer átalakításának lépcsőfokai közül különösen nagy horderejűnek nevezte a járások visszaállítását.

Megfogalmazása szerint a régi határokkal rendelkező, vagy annál kisebb járások jönnek majd létre, bennük a járási hivatalok „mini kormányhivatalokként” működnek majd.”

Forrás:
Pest megyei polgármesterekkel találkozott a régió kormánymegbízottja, Galamus, 2011. március 2.