Skip to main content
távközlés

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság hamarosan értékesíteni fogja a 900-as frekvenciát

Szerző: 2011. március 8.No Comments

„ A frekvenciát nemsokára értékesíthetik, mivel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt hét végén úgy nyilatkozott, hogy a kormány hamarosan kiírja a 900-as frekvenciát, ami tovább növeli a szolgáltatási lehetőségeket a piacon.

Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese ennek kapcsán elmondta, már folyik egy árverező szoftver tesztelése is és a hatóság társadalmi egyeztetésre bocsátotta a mobil frekvenciadíj-rendelet tervezetét, amely hosszútávon kiszámítható, sávos, előrekalkulálható díjakat tartalmaz majd.

A hatóság nemzeti konzultációra bocsátotta a vezetékes és mobil piacokat érintő piacelemzési határozattervezeteit is. Mindez azért is fontos, mert a kétévente esedékes piacelemzési határozatok a nagykereskedelmi díjak szabályozásán keresztül lehetőséget jelentenek a kiskereskedelmi hívásdíjak csökkentésére is.”

„ A terv az, hogy a mobil díjrendelet lehetőség szerint még áprilisban hatályba lép, és hosszútávon kiszámítható, sávos, előrekalkulálható díjakat tartalmaz majd.

Az NMHH weboldalán elérhető tervezet szerint „a pályázaton vagy árverésen elnyert, vagy azt követően továbbértékesített frekvenciasávok után a frekvenciahasználati jogosultság érvényességi ideje alatt a jogosítottnak 2011. április 1. napjától havonta sávdíjat kell fizetnie”.

Ugyanakkor a tervezet szerint nem kell azonnal díjat fizetni a 1740,1-1920 MHz közötti frekvenciasávok után (a sávokról részletesebben ír a rendelet tervezete). E sávokért csak a használatba vétel kezdete után, de legfeljebb 2011. január 1. napjától számított négy év elteltével kell díjat fizetni.”

Forrás:
Felkészültek a 900 MHz-es frekvencia eladására, Index.hu, 2011. március 8.
Hamarosan elkel a 900-as frekvencia, FN.hu, 2011. március 8.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökének tervezett rendelete a frekvencialekötés és –használat díjáról, 2011. március 3. (pdf)