Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Megállapodtak az e-justice fejlesztéséről, bővítéséről

Szerző: 2011. március 8.No Comments

„Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az EU bel- és igazságügyi minisztereinek február 24–25-i üléséről beszámolva a tárcavezető kiemelte: az eseményen elfogadott következtetésekben a tagállamok kijelentették, hogy korszerűsíteni kell a személyes adatok védelmét, fokozottabban kell érvényesíteni az alapjogi charta rendelkezéseit, és fejleszteni kell az igazságügyi internetes portált, az e-justice-t.

Kifejtette: az uniós miniszterek szerint szükség van az adatvédelem átfogó reformjára, azt a kor követelményeihez kell igazítani, lépést tartva a fejlődéssel. A következtetésekben nagy hangsúlyt helyeztek a gyermekek jogainak védelmére – tette hozzá.

A magyar soros elnökség sikerének nevezte, hogy az alapjogi charta fokozott érvényesítése is az ülés témája volt, hiszen erről a miniszterek januári, gödöllői informális találkozójukon beszéltek először. Mint mondta, a tagállamok megállapodtak a spanyol–belga–magyar elnökségi trió által létrehozott elektronikus portál, a júliusban bemutatott e-justice fejlesztéséről, a szolgáltatások bővítéséről. A honlapon, amely minden uniós polgárnak elérhető, az összes hasznos információt egy helyen gyűjtötték össze – emelte ki. Braun Márton (Fidesz) képviselő kérdésére a miniszter azt mondta, az oldal még „erőteljesen fejlesztésre szorul”.

Navracsics Tibor beszámolt azokról a témákról is, amelyekben még nem hoztak döntést, csupán az aktuális helyzetet vizsgálták meg a miniszterek. Szóba kerültek egyebek mellett az információs rendszerek elleni támadások: mint rámutatott, erre az elnökség nagy hangsúlyt helyezett, és a tagállamok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a kérdés iránt. Hasonlóképpen tanácskoztak a büntetőeljárás alá vont emberek tájékoztatásáról, ezt az ügyet Magyarország már többször próbálta előrevinni – jegyezte meg. Hozzátette: tárgyaltak továbbá a csoportos keresetindítás lehetőségéről is, amely az Egyesült Államokban „vitatott, de működő” jogintézmény – ezt az amerikai tapasztalatok alapján változtatásokkal vezethetnék be.”

Forrás:
Megállapodtak az e-justice fejlesztéséről, bővítéséről, Magyar Nemzet, 2011. március 8.